Ukupni gubici Energopetrola premašuju 155 miliona KM

24.12.2016. 10:36 / Izvor: Dnevni Avaz
Ukupni gubici Energopetrola premašuju 155 miliona KM

Sarajevska firma “Energopetrol”, koja je u većinskom vlasništvu hrvatske Ine, u prvom polugodištu imala je neto gubitak od 6,3 miliona KM.

Sarajevska firma “Energopetrol”, koja je u većinskom vlasništvu hrvatske Ine, u prvom polugodištu imala je neto gubitak od 6,3 miliona KM, a ukupni gubici premašuju 155 miliona KM, pokazao je finansijski izvještaj objavljen na zvaničnoj stranici Sarajevske berze. 

Alarmantno je da neto gubitak iznad visine kapitala iznosi 120,9 miliona KM, dok je osnovni kapital firme 68,6 miliona KM, piše “Dnevni avaz”.

U izvještaju se navodi da su poslovni prihodi u prvih pola godine iznosili 59,5 miliona KM, od čega je 55,1 milion KM od prodaje robe na domaćem tržištu.

Predsjednik Radne grupe za pregovore sa “Energopetrolom” Suvad Osmanagić rekao je da su pokazatelji katastrofalni i da je Vlada Federacije BiH upoznata o svemu, ali da su joj ruke vezane.

“Mi smo nemoćni. Nemamo nikavog uticaja, jer uvijek budemo preglasani”, istakao je Osmanagić, koji je savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića.

Nakon što je otkupila dionice od MOL-a, Ina u “Energopetrolu” posjeduje većinski paket od 67, a Vlada FBiH 22 odsto, dok je ostalih 11 odsto dionica u vlasništvu malih dioničara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital