Cijene će rasti i do šest odsto: Novi udar na novčanike

28.01.2017. 10:48 / Izvor: Nezavisne novine
Cijene će rasti i do šest odsto: Novi udar na novčanike

Cijene pojedinih namirnica u BiH mogle bi porasti i do šest odsto prvenstveno zbog poskupljenja goriva.

Cijene pojedinih namirnica u BiH mogle bi porasti i do šest odsto prvenstveno zbog poskupljenja goriva, ali i nepovoljnih vremenskih uslova i prinosa u onim zemljama iz kojih se uzvoze proizvodi poput kafe i banana, smatraju analitičari.

To će biti još jedan udar na ionako tanke novčanike bh. potrošača.

"Nakon velikih izdataka za praznike ne znam kako ću izdržati poskupljenja povrća, koje već ima paprenu cijenu, i drugih namirnica, koja su najavili. Mojoj petoclanoj porodici mnoge od osnovnih namirnica su već luksuz", kaže Marina A iz Banjaluke.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je kupovna snaga bh. građana vrlo niska pa se poskupljenja realizuju samo onda kada moraju.

"Pitanje je trenutka kada će poskupjeti gorivo po osnovu akcize za autoputeve, što će izazvati lančanu reakciju poskupljenje sve druge robe u BiH. A svjetska cijena kafe i banana određuje uvoznu cijenu naših trgovaca i maloprodajne cijene za naše građane", rekao je Pavlović.

On smatra da ako dođe do poskupljenja goriva za deset odsto svaki trgovac i proizvođač koji koristi proizvodnju i transport će to prebaciti na teret ku-paca, što će imati tzv. domino efekat.

"Zato možemo očekivati poskupljenje određenih vrsta robe i do šest odsto", predviđa Pavlović.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja RS, kaže da veliki uvoznici najavljuju da   će njima poskupjeti kafa.

"Pitanje je da li će oni zato ugostiteljima dići cijenu kafe i da li će je ugostitelji prema svojim gostima podići. Poskupljenje kafe daje šansu nekim manjim proizvođačima kafe", rekao je Tatić.

On kaže da je cijena kafe "domaćih" proizvođača od 20  do 25 KM i smatra da će ugostitelji preći na tu jeftiniju, jer ona koju pakuju strani proizvođači košta između 45 i 50 KM po kilogramu.

Prema riječima Bogdana Marjanovića, predsjednika Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, izvjesno je povećanje cijena određenih namirnica, što će doprinijeti nestašici proizvoda i to će se odraziti na tržište.

"Kupuje se na kašičicu, standard je loš i svako povećanje cijena, pa makar i od jedan odsto, se negativno odražava na trgovce. Kupuju se neophodne namirnice, a iz korpe se izbacuju one bez kojih se može", kaže Marjanović. Smatra da će se skok cijena goriva odraziti od marta i aprila, jer veleprodaju diktiraju uvoznici.

U udruženjima potrošača, u kojima stalno upozoravaju na tihi rast cijena, smatraju da će nova poskupljenja, koja su već evidentna, izazvati nezadovoljstvo potrošača

"Ovo je ponovni januarski udar na džep potrošača. Riža, šećer, makarone poskupe za dva-tri feninga, a smanje im gra-mažu da kupci ne bi primijetili. U marketima su se u zadnje vrijeme sjetili prepakivati voće i povrće - spakuju vam par voćkica i zamotaju vam u nekoliko slojeva folije pa kad kupite, dođete kući i otvorite vidite da je to voće trebalo da bude odavno bačeno", ističe Murisa Marić iz Udruženja "Don" u Prijedoru.

Kako kaže, zabilježeni porast cijena prevoza u Banjaluci i vode u Prijedoru pokrenuće lančanu reakaciju i u drugim gradovima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital