Poreska uprava RS: Lokalne zajednice ignorišu sopstveni prihod

14.02.2017. 09:00 / Izvor: Fena
Poreska uprava RS: Lokalne zajednice ignorišu sopstveni prihod

Odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama za 2017. godinu, u propisanom roku nije dostavila 21 lokalna zajednica

Brojne lokalne zajednice u Republici Srpskoj (RS) nisu do kraja januara ove godine dostavile Poreskoj upravi RS-a odluke o visini stope poreza na nepokretnosti po zonama na svojoj teritoriji.

Po podacima Poreske uprave RS-a, zaključno sa 13. februarom ove godine, odluku o visini stope poreza na nepokretnosti (opću i proizvodnu) za 2017. godinu nije dostavilo 13 lokalnih zajednica, i to: Bileća, Novo Goražde, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Kupres, Mrkonjić Grad, Osmaci, Petrovac, Prijedor, Rogatica, Rudo, i Šipovo.

S druge strane, odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama za 2017. godinu, u propisanom roku nije dostavila 21 lokalna zajednica, i to: Bileća, Bratunac, Bosanski Brod, Novo Goražde, Istočni Drvar, Istočni Stari Grad, Istočni Mostar, Kneževo, Kupres, Modriča, Mrkonjić Grad, Osmaci, Pelagićevo, Petrovac, Prijedor, Rogatica, Rudo, Teslić, Ugljevik, Šekovići i Šipovo.

Ovim lokalnim zajednicama, Poreska uprava RS-a će obračun poreza za nepokretnosti za 2017. godinu vršiti primjenom posljednje dostavljene odluke.

Iz Poreske uprave naglašavaju da je ovako inertan pristup pojedinih lokalnih zajednica u provođenju Zakona o porezu na nepokretnosti u prošloj godini i doveo do pada naplate ove vrste poreza.

Ukazuju i da ostaje nejasno zašto pojedine lokalne zajednice svjesno zanemaruju činjenicu da im je novim Zakonom o porezu na nepokretnosti, koji je u primjeni od 1. januara 2016. godine, data aktivnija uloga u kreiranju poreskih računa, posebno ako se uzme u obzir da se radi o poreskom prihodu koji u potpunosti pripada lokalnim zajednicama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital