Za sanaciju šteta od poplava i klizišta 800.000 KM

10.03.2017. 13:10 / Izvor: Akta.ba
Za sanaciju šteta od poplava i klizišta 800.000 KM

Ovaj iznos će biti raspodijeljen prema neizmirenim obavezama iz potpisanog Sporazuma.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transferi drugim nivoima vlasti i fondovima, namijenjenih za sanaciju šteta od poplava i klizišta, u iznosu od 800.000 KM, utvrđenog Budžetom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

Ovaj iznos će biti raspodijeljen prema neizmirenim obavezama iz potpisanog Sporazuma o udruživanju sredstava Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Razvojnog programa ujedinjenih nacija (UNDP) za sanaciju klizišta na teritoriji Federacije BiH kroz projekt „Smanjenje rizika od katastrofa kroz upravljane klizištima“ u iznosu od 168.972,06 KM. Uz to, za još pet odabranih programa/projekata biće plasirana sredstva od po 100.000 KM.

Poplave su u maju 2014. godine aktivirale više od 3.000 klizišta, uzrokovale štete na više od 2.000 stambenih jedinica i negativno uticale na aktivnosti koje su omogućavale redovne prihode i izvore zarade.

Poštujući veliki broj zahtjeva lokalnih zajednica za sanaciju šteta, realizacijom projekata iz ove odluke bit će smanjen rizik lokalnih zajednica od klizišta i poplava, što će doprinijeti bezbjednosti stanovništva i infrastrukture u ciljanim područjima, kao i održivosti ulaganja u razvoj i oporavak.

Danas je usvojen i Program raspodjele sredstava „Kapitalni transfer drugim nivoima vlasti i fondovima - učešće Vlade FBiH u sufinansiranju kantonalnih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika“, utvrđenog Budžetom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, u iznosu od 100.000 KM.

Sredstva će biti raspodijeljena u skladu sa općim i posebnim kriterijima za programe i projekte čija je svrha zaštita islamskih, katoličkih i pravoslavnih sakralnih objekata, kao i starih gradova ili nekropola stećaka, koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital