Nije usvojena odluka o prodaji akcija "Ljubije"

18.05.2017. 08:01 / Izvor: SRNA
Nije usvojena odluka o prodaji akcija 'Ljubije'

Ponuda "Arcelor Mtitala" za te akcije "Ljubije" iznosila je od 63,3 miliona KM.

Odluka Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija“ Prijedor firmi "Israeli investment group" Commonwealth of Dominica nije jučer podržana u Narodnoj skupštini RS-a.

Za odluku je glasalo 39, protiv su bila 34, a suzdržano je bilo sedam poslanika.

Vlada RS-a je 12. aprila odlučila da se 64,99 posto akcija državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“ Prijedor proda firmi “Izraeli investment grupa“, procijenivši da su dali bolju ponudu od "ArcelorMittala".

Izraelska kompanija ponudila je za akcije Ljubije 92 miliona KM, a ArcelorMittal 63,6 miliona KM, ali ova odluka nije dobila većinu tokom jučerašnjeg glasanja u Narodnoj skupštini RS-a.

Tokom trajanja sjednice u blizini zgrade Narodne skupštine RS-a i jučer se okupilo oko desetak radnika, članova sindikata "ArcelorMitala" Prijedor, a u parku Mladen Stojanović oko 200 rudara Mittala, koji su tražili Vladu RS-a da povuče odluku o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“, jer strahuju za svoja radna mjesta.

I skupštinski Odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče ovu tačku dnevnog reda, ali iz Vlade to nisu uradili, jer su navodili da državni kapital u "Ljubiji“ treba da se proda firmi “Israeli investment group“, jer je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor.

Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće “Ljubije” i “Mittala” u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a “Mittal” 51 posto akcija, tako da bi praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s “Mittalom”, koje godinama uspješno posluje.

“Israeli investment group“ bila je ponudila za akcije "Ljubije“ 92 miliona KM, a "ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital