Bloomberg: Ljeto neće donijeti oporavak Konzuma i Agrokora

04.07.2017. 09:39 / Izvor: Bloomberg
Bloomberg: Ljeto neće donijeti oporavak Konzuma i Agrokora

Konkurencija poput Lidla počela je posljednjih godina nagrizati prihode Konzuma.

Invazija turista na Hrvatsku trebala bi ponuditi mogućnost oporavka Agrokora. No, ovo ljeto možda neće biti tako dobro za Konzum, piše Bloomberg.

Čak i lokalno stanovništvo počelo je izbjegavati Konzum i okreću se konkurenciji poput Lidla.

“Kupovao sam u Konzumu, ali sada kupujem u Lidlu jer su im proizvodi bolji i jeftiniji” , rekao je Bloombergu Nebojša Kovačević, vodoinstalater nakon što je obavio kupovinu u Lidlovom trgovačkom centru u Krku.

Konkurencija poput Lidla počela je posljednjih godina nagrizati prihode Konzuma. Turbulencije koje su se ove godine dogodile Agrokoru takođe su uticale na pad prihoda u najjačem hrvatskom trgovcu. Konzumova prodaja pala je 11 posto u prvih pet mjeseci ove godine što je takođe pomoglo potonuću vrijednosti Agrokorovih obveznica.

Rezultati poslovanja Konzumovih trgovina ovog ljeta biće pod posebnim povećalom jer Agrokor ulazi u ključno razdoblje restrukturiranja. Godinama je Konzum bio glavni igrač na jadranskoj obali što je koncernu davalo značajan izvor gotovog novca.

Sada jača konkurencija odvodi mu kupce, a novčani tok baš sada je važniji nego ikada jer kompanija muku muči s likvidnošću.

"Dok Agrokor prima hitne zajmove, ne može si dopustiti da gubi kupce. Problemi u opskrbi trgovina mogli bi ga učiniti posebno ranjivim” , kaže za Bloomberg Goranko Fižulić.

"Konzum ne može održati svoj model maloprodaje jer je taj model ugrožen. Konzum se teško može nositi s Lidlom i ostalim konkurentima i neće moći zadržati svoju tržišnu poziciju. Konkurencija je još jača tijekom ljetnih mjeseci jer će strani turisti kupovati u onim trgovinama koje su im poznate iz njihovim domicilnih zemalja” , kaže Fižulić.

Konzum je najavio kako će tokom transformacije zatvoriti stotinjak od svojih 700 trgovina u Hrvatskoj. Uopšteno, Agrokor će uskoro početi s rasprodajom imovine. Koncern ima vlasništvo u čak 143 kompanije.

“Kompanija je toliko velika i važna da ima mnogo onih koji za nju lobiraju i mnoge političke odluke u prošlosti pomogle su njezinom širenju. Mislim da Agrokor neće ostati cjelovit” , jasan je Lutz Roehmeyer, koji nadzire imovinu od 12 milijardi evra u Landesbank Berlin Investment.

Nije izvjesno niti to treba li Konzum koji drži 30-postotni udjel na hrvatskom tržištu maloprodaje, nastaviti poslovanje pod tim brendom, čak i ako se promijeni njegov vlasnik. Šta o tome misli Ivica Todorić, u Bloombergu nisu uspjeli doznati jer je odbio njihovu molbu za razgovorom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital