Vidaković: Prodaja Fortenove neće se dogoditi ako je protivna sankcijama

04.11.2022. 09:25 / Izvor: HRT
fortenova

Nakon prodaje malo više od 40 posto udjela Sberbanka u Fortenovi šeiku iz Arapskih Emirata bez znanja javnosti, ali i zainteresiranih strana i institucija u Hrvatskoj postavlja se pitanje - je li posrijedi specijalni rat.

Nakon prodaje malo više od 40 posto udjela Sberbanka u Fortenovi šeiku iz Arapskih Emirata bez znanja javnosti, ali i zainteresiranih strana i institucija u Hrvatskoj postavlja se pitanje - je li posrijedi specijalni rat za preuzimanje nekad najvećeg poslovnog sustava „Agrokora"? Je li sve u okviru barem poštivanja sankcija prema ruskim bankama, interesima koje je ranije pokrenula EU, ali i Hrvatska?

Neven Vidaković, financijski stručnjak i ekonomski analitičar, u emisiji "Studio 4" rekao je kako nije šokiran ovakvim raspletom jer su Rusi davno rekli da će prodati svoj udio. Ono što je interesantno i što ukazuje na velike probleme unutar Fortenove, istaknuo je Vidaković, jest da Fortenova nije bila uključena u postupak.

Na pitanje je li transakcija mogla biti zaustavljena, Vidaković je rekao kako je ona provedena u Nizozemskoj te ne razumije kakve bi veze s tim imala SOA ili DORH.

"Što se tiče toga tko je trebao biti uključen u to, radi se o najobičnijoj transakciji vlasništva kod nekog depozitara. Depozitar čuva te dionice. On to može ili neće provesti. S obzirom da imamo taj specifičan slučaj s Rusijom i sankcijama, mora postojati pravni element. Ako je protivno sankcijama, depozitar to neće provesti. Ne znam što je toliko čudno. Ako depozitar to provede za nas, za mirovinske fondove, zašto onda to ne bi proveo za arapskog šeika?", zapitao je Vidaković. 

Restrikcije su nametnute prema Sberbanku, one nisu u ovom slučaju nametnute kupcu, poručio je Vidaković.

"Transakcija promjene vlasništva neće se dogoditi ako je protivna sankcijama", istaknuo je.

Je li transakcija u interesu države? Vidaković je rekao kako je ovo odličan test nas kao nacije da pokažemo što jesmo i jesmo li nečemu dorasli.

"Arapski poluotok prolazi kroz veliku transformaciju jer je nafta sve manje potrebna. Mi također prolazimo kroz transformaciju. Ako su naš premijer i gospodarstvenici dorasli ovome trenutku, čak i ako nisu, moraju prepoznati da nisu i brzo postati te s tim čovjekom uspostaviti odnose. Kako se to radi? Vi krećete ispočetka. Poštovanje se ne daju, nego se zasluži. Ako postane novi vlasnik najvećeg poduzeća u Hrvatskoj, to prema nama mora nositi odgovornost i mi je moramo tražiti", rekao je ekonomski analitičar.

Slučaj Fortenova bio je oporbi okidač za žestok napad na Vladu. 

"Te reakcije su načelno nemamo što reći pa pričamo protiv Vlade. Vidi se da je oporba ekonomski potkapacitirana", poručio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti