Polugodišnja naplata prihoda premašila milijardu KM

05.07.2017. 12:36 / Izvor: Akta.ba
Polugodišnja naplata prihoda premašila milijardu KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prvoj polovini ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 1,150 milijardi КM

Poreska uprava Republike Srpske je u prvoj polovini ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 1,150 milijardi KM, što je za 83 miliona maraka ili osam odsto više u odnosu prvih šest mjeseci 2016. godine.

Naime, podaci za prvu polovinu ove godine ukazuju na zadovoljavajući rast prihoda u gotovo svim segmentima, čime je nastavljen pozitivan trend naplate od početka ove godine. Zasluge za takve pozitivne pokazatelje se mogu pripisati automatizaciji naplate javnih prihoda u Poreskoj upravi RS, odnosno implementaciji Integrisanog informacionog sistema, kao i stalnim aktivnostima koje ova institucija preduzima u okviru svoje nadležnosti, a koje su usmjerene prije svega na terenske kontrole i redovnu naplatu.

Кada su u pitanju direktni porezi, u prvih šest mjeseci ove godine naplaćeni su u iznosu od 252,2 miliona maraka, što je za 16,9 miliona КM ili sedam odsto više nego u prvoj polovini 2016. godine. Najveći rast kod direktnih poreza ostvaren je kod poreza na dohodak, koji je prikupljen u iznosu od 115,4 miliona КM ili za 9,4 miliona maraka više. Takođe, značajan rast je ostvaren i kod prihoda od poreza na dobit, kojih je prikupljeno za četiri miliona КM više. Pored toga, u prvih šest mjeseci ove godine, zabilježen je i osjetan rast prihoda od poreza na nepokretnosti, kojih je prikupljeno nešto više od 11 miliona КM, a što je za 3,2 miliona КM ili 41 odsto više nego u prvoj polovini prošle godine.

Doprinosi su u prvoj polovini godine naplaćeni u iznosu od 700 miliona maraka, što je za 44,5 miliona КM ili sedam procenata više nego u uporednom periodu. Tako su doprinosi za Fond PIO naplaćeni u iznosu od 385 miliona maraka ili za pet odsto više, dok su doprinosi za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeni u iznosu od 263,6 miliona КM ili za 10 odsto više. Takođe, rast je zabilježen i kod prihoda od doprinosa za Fond dječje zaštite i Fond za zapošljavanje od po šest procenata, te za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom od 18 odsto.

Povećana naplata je ostvarena i kod ostalih javnih prihoda, koji su naplaćeni u iznosu od 193,3 miliona maraka ili za 16 odsto više u odnosu na uporedni period. U tom segmentu prihoda, najveća naplata je ostvarena kod prihoda od taksi i naknada, koji su iznosili 128,3 miliona КM ili za 22 odsto više. Takođe, prihodi od kazni su u prvoj polovini godine iznosili gotovo 10 miliona КM, što je za 17 odsto više, dok je rast od 15 procenata ostvaren kod prihoda od  naknada za priređivanje igara na sreću. Manja naplata zabilježena je kod koncesionih naknada koje su u prvih šest mjeseci ove godine naplaćene u iznosu od 18,4 miliona КM, što je za 5,1 milion maraka manje nego u uporednom periodu.

Naime, stupanjem na snagu Zakona o izmjenama Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije u martu prošle godine smanjeni su, tj. vraćeni na nivo prije poplava, iznosi naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i način plaćanja, što je uticalo na manju naplatu prihoda od koncesionih naknada u ovom periodu.
Кada su u pitanju zaostale obaveze po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u prvih šest mjeseci ove godine su naplaćene u iznosu od 4.629.871 КM, što je smanjenje za 4,6 miliona maraka. Na to je uticalo stupanje na snagu Zakona o prestanku važenja zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, koji je u primjeni od 1. januara 2017. godine.

Inače, u prvih šest mjeseci ove godine na području RS registrovano je 598 poreskih obveznika-pravnih lica i 1.264 poreska obveznika-preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 189 poreskih obveznika-pravnih lica i 592 poreska obveznika-preduzetnika.

Tabelarni prikaz ostvarenja naplate javnih prihoda za period januar-jun 2017. godine, te poređenje sa naplatom iz istog perioda 2016. godine postavljen je na internet stranici Poreske uprave RS www.poreskaupravars.org.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital