Pod minama oko 57.000 hektara šuma

18.05.2018. 10:00 / Izvor: SRNA
Pod minama oko 57.000 hektara šuma

Minirane površine identifikovane su na 19 od 26 šumskoprivrednih područja Srpske.

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i "Šume Republike Srpske" da obezbijede nabavku mašine i opreme za deminiranje šuma i šumskog zemljišta.

Portparol Ministarstva Aleksandar Macanović izjavio je Srni da je opravdana nabavka mašine i opreme za deminiranje, ukupne procjenjene vrijednosti oko 452.000 KM, navodeći da se oko 57.500 hektara šuma i šumskog zemljišta u Srpskoj vode kao površine pod minama, što je veliki problem za održivo gazdovanje i upravljanje šumama.

"Minirane površine identifikovane su na 19 od 26 šumskoprivrednih područja Srpske. Najveće površine pod minama vode se u šumskim gazdinstvima: "Zelengora" u Kalinoviku /8.555 hektara/, "Vučevica" u Čajniču /8.045 hektara/, "Sjemeć" u Rogatici /7.137 hektara/, "Visočnik" u Han Pijesku /5.271 hektar/, te "Treskavica" u Trnovu /4.171 hektar/", precizirao je Macanović.

On je napomenuo da se u pojedinim šumskim gazdinstvima pod minama nalaze male površine čijim deminiranjem bi bio moguć pristup cijelim slivovima i kompleksima šuma i uključivanje u redovno gazdovanje, kao i pristup velikoj količini sječive drvne mase koja nedostaje domaćim drvoprerađivačima.

"Očuvanje stabilnosti i unapređenje šumskih ekosistema, zaštita biološke raznolikosti i strogo poštivanje principa održivog gazdovanja i upravljanja šumama i šumskim zemljištem, zahtijeva od svih zainteresovanih strana u Srpskoj sprovođenje aktivnosti na uklanjanju mina i minsko-eksplozivnih sredstava", naveo je Macanović.

U informaciji Ministarstva o površinama šuma i šumskog zemljišta pod minsko-eksplozivnim sredstvima iz proteklog rata navodi se da je uključivanje miniranih područja u redovno gazdovanje jedan od strateških ciljeva definisan Strategijom razvoja šumarstva Republike Srpske. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital