EU objavila listu visokorizičnih zemalja: BiH označena kao raj za porezne utaje

29.05.2018. 08:55 / Izvor: Avaz.ba
EU objavila listu visokorizičnih zemalja: BiH označena kao raj za porezne utaje

BiH jeste skinuta sa sive liste FATF-a, ali nisu otklonjeni svi nedostaci te se naša država još nalazi na sramnoj listi EU.

Mjesecima je BiH bila na sivoj listi Radne grupe za borbu protiv pranja novca (FATF). Tek početkom ove godine, nakon što se Vijeće ministara BiH konačno sjetilo da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Krivičnog zakona, ime naše države sklonjeno je s ove sramne liste.  

Sakrivanje podataka 

"BiH je delistirana, odnosno skinuta sa sive liste FATF-a, čime smo u potpunosti otklonili sve nedostatke koje je BiH u svom sistemu imala u vezi s borbom protiv pranja novca i finansiranja terorizma", kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, 23. februara nakon što je objavljena ova vijest.

No, prije desetak dana ispostavilo se da je tačan samo prvi dio ove izjave. BiH jeste skinuta sa sive liste FATF-a, ali nisu otklonjeni svi nedostaci te se naša država još nalazi na sramnoj listi EU.

Tako je Evropski parlament nedavno objavio listu zemalja koje se smatraju visokorizičnim, među kojima je i BiH. Lista je revidirana i potvrđena 13. marta.

Kako se navodi u izvještaju, EU je spisak napravila kako bi jasno bile obilježene zemlje koje se smatraju poreznim utočištima, odnosno zemlje u kojima je vrlo lako moguće sakriti podatke o porezima.

Na spisku su zemlje koje su svoje zakone o porezima napravile tako da su privlačne za one koji otvaraju offshore kompanije, a u izvještaju se nazivaju poreznim utočištima.

Izvršiti pritisak

Dalje je navedeno da je lista sastavljena po nekoliko kriterija. Jedan je transparentnost, odnosno poštivanje međunarodnih standarda u automatskoj razmjeni informacija, procjena postojanja štetnih poreznih režima, učestvovanje u inkluzivnom okviru EU.

Kako se navodi na kraju dokumenta, lista je sastavljena kako bi se izvršio pritisak na zemlje da svoje zakonske regulative izmijene i naprave sigurnijim.

Šri Lanka, Sjeverena Koreja, Iran...

Među zemljama koje su označene kao visokorizične su Iran, Irak, Sjeverna Koreja, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago...

Zanimljivo je da su Bahami, Dominikanska Republika i Barbados sklonjeni s liste, a važili su kao porezni rajevi. Kako je istaknuto, ove su zemlje prilagodile svoje zakone.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital