Kako stojimo s plaćama?

27.12.2018. 11:41 / Izvor: Agencija Anadolija
Kako stojimo s plaćama?

Prema posljednjim službenim statističkim podacima, najviše prosječne plaće u regiji su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prema posljednjim službenim statističkim podacima, najviše prosječne plaće u regiji su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija. Prema podacima slovenskog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plaća u toj zemlji u listopadu ove godine je iznosila 1.086 eura.

Istovremeno, to je jedina plaća u zemljama u regiji koja premašuje "magični iznos" od 1.000 eura. Prosječna plaća u Sloveniji je više nego dvostruko veća od prosječnih zarada u većini zemalja regije, uključujući Makedoniju, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Poslije Slovenije slijedi Hrvatska, još jedna članica Europske unije iz regije, u kojoj je u listopadu 2018. godine, kako su pokazali službeni podaci Državnog zavoda za statistiku, prosječna plaća iznosila 6.281 kunu, ili 850 eura.

Potom slijedi Crna gora u kojoj je, prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore - Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u listopadu iznosila 510 eura, što je 0,4 posto manje nego u rujnu ove godine.

Najniže prosječne plaće u regiji su zabilježene u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH u listopadu iznosila je 894 KM, ili 457 eura, i nominalno je viša za 4,8 posto u odnosu na listopad prošle godine, te viša za 3,7 posto u odnosu na prosinac 2017.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna neto plaća u Srbiji u listopadu ove godine iznosila je oko 422 eura, odnosno 49.901 dinar, što je realno više za 5,7 posto nego u istom mjesecu prošle godine, a nominalno je povećanje od osam posto.

Najnoviji statistički podaci Zavoda za statistiku Makedonije su pokazali da je prosječna plaća u toj zemlji u listopadu ove godine iznosila 24.817 denara ili 403 eura. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital