Za programe zapošljavanja i samozapošljavanja u BPK dva miliona KM

12.03.2019. 08:35 / Izvor: Fena
Za programe zapošljavanja i samozapošljavanja u BPK dva miliona KM

Na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK Goražde zaključno s februarom nalazile su se 3.183 nezaposlene osobe.

Služba za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u saradnji s federalnim zavodom nastavlja provoditi mjere aktivne politike zapošljavanja. Jedna od njih  su i programi sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja Start up 2019. za koje će javni pozivi biti objavljeni u srijedu, 13. marta.

Senija Hadžić, stručna saradnica za aktivnu politiku i posredovanje u zapošljavanju naglašava da je za implemenatciju ovih programa na području BPK Goražde obezbijeđeno dva miliona KM.

"Riječ je o kvalitetnim programima za koje postoji veliko interesovanje. Program sufinansiranja  zapošljavanja obuhvata  devet mjera i sve su one otprilike iste kao i prošle godine, izuzev jedne mjere koju je federalni zavod uveo. To je nova prilika i po ovoj mjeri, poslodavci mogu da apliciraju za zapošljavanje osoba koje imaju  40 i više godina, zatim dugoročno nezaposlene osobe koje su 12 i više mjeseci na evidenciji nezaposlenih , kao i osobe koje su niže stručne spreme", precizirala je Hadžić.

Podsjetila je da se mjere programa sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2019. odnose na poduzetništvo za žene, mlade i poduzetništvo za sve. Novina je mjera „Druga prilika“  koja će se provoditi nakon što se utroše sredstva predviđena za prve tri mjere.

"Takođe je novina da je po svim mjerama kako zapošljavanja tako i samozapošljavanja povećanje iznosa sufinansiranja na mjesečnom nivou u prosjeku do 50 KM. Takođe, uvedeno je da oni koji imaju izrađen plan zapošljavanja imaju 10 posto veći iznos u odnosu na druge. Nama je to posebno važno, s obzirom na to da naši savjetodavci svakodnevno rade za nezaposlenim osobama na izradi individualnih planova za zapošljavanja i ukoliko se poslodavci odluče za te osobe iznos sufinansiranja će biti veći za 10 posto", kazala je Hadžić naglasivši da će javni pozivi ostati otvoreni do utroška sredstava.

U kantonalnoj Službi za zapošljavanje napominju da su ovi programi dali željene rezultate jer svojim mjerama obuhvataju sve kategorije nezaposlenih osoba. U prilog tome navode da su  u prošloj godini kroz ova dva programa zaposlene 532 osobe, a više od 50 posto njih je ostalo u radnom odnosu. U kantonalnoj službi provode i druge aktivne politike zapošljavanja. Nedavno je objavljen i program „Obuka i rad 2019" koji podrazumijeva obuku u konkretnom poslovnom okruženju za 700 nezsposlenih osoba,  od kojih će najmanje 420 zasnovati radni odnos kod poslodavca koji je organizirao obuku.  

Na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK Goražde zaključno s februarom nalazile su se 3.183 nezaposlene osobe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital