Kapital / IZVJEŠTAJI

Izvoz namjenske industrije BiH za šest mjeseci veći za 20 odsto

17.08.2021. 07:45 / Izvor: SRNA

Izvoz namjenske industrije BiH za šest mjeseci iznosio je više od 131 milion KM i veći je za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Namjenska proizvodnja BiH koncentrisana je na proizvodnju municije, te kao i uvijek ova kategorija bilježi najveće učešće u izvozu od 73,4 odsto, a potom eksplozivi sa učešćem od 14,6 odsto.

Za razliku od prvih šest mjeseci prošle godine, kada je BiH najviše izvozila u Egipat – 32 odsto, zatim u Saudijsku Arabiju 20 odsto i Tursku 11,2 odsto, ove godine je u prvih šest mjeseci namjenska industrija je izvozila u SAD – 30 odsto, zatim u Egipat 21,77 odsto, te Češku devet odsto.

Ostala značajna tržišta su Njemačka, Slovenija, Afganistan, Srbija, Švajcarska, Kuvajt, Alžir i Bangladeš, ističu iz Spoljnotrgovinske komore.

Sekretar Grupacije namjenske proizvodnje pri Spoljnotrgovinskoj komori Adela Vukotić – Terek izjavila je Srni da se može pretpostaviti da će, kada se uporede podaci, ova godina za namjensku industriju BiH biti jednako uspješna kao i predpandemijska, rekordna 2019. godina.

"Uzimajući u obzir vrijednost izvoza namjenske industrije BiH, te činjenicu da je riječ o veoma malom broju kompanija koje ga realizuju, možemo reći da se radi o značajnom potencijalu", istakla je Terek.

Uprkos dobrim poslovnim rezultatima, prema njenim riječima, ovaj sektor privrede približava se svom maksimumu, nakon kojeg će, bez ozbiljnog ulaganja, modernizacije i razvoja naučno-istraživačkih projekata, biti nemoguće omogućiti dalje napredovanje i stabilan ekonomski razvoj ovog sektora.

U prvom polugodištu ove, u odnosu na isti period prošle godine, uvoz namjenske industrije u BiH zabilježio je rast od 19 odsto, a iznosio je 17,8 miliona KM.

Jedina zemlja iz koje je uvezeno više od milion KM je Italija /1,2 miliona KM/.

Prošlogodišnji izvoz namjenske industrije BiH iznosio je 198.525.304 KM i manji je za 44,5 miliona KM ili 18 odsto u odnosu na 2019. godinu.

PODIJELI:

TAGOVI:

Izvoz

namjenska industrija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital