Kapital / IZVJEŠTAJI

Jasna Brkić: Uskoro usvajanje zakona o fiskalnom vijeću BiH

23.05.2007. 10:54 / Izvor: biznis.ba

Potpredsjednica Vlade Republike Srpske i ministrica za ekonomske odnose i kordinaciju Jasna Brkić istakla je da su, predstavnici Evropske komisije u Briselu na Drugom ekonomskom dijalogu između Evropske komisije i BiH, upoznati da je Republika Srpska utvrdila i uputila Predsjedništvu BiH novi Nacrt zakona o Fiskalnom vijeću.

Ona je dodala da su predstavnici Ministarstva finansija i trezora u Vijeću ministara BiH i Ministarstva finansija u Vladi Federacije BiH iskazali uvjerenje da bi Nacrt zakona o Fiskalnom vijeću, uskoro mogao biti usaglašen i upućen u Parlament BiH, saopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Brkić je dodala da je, prvog radnog dana, bilo riječi i o raspodjeli prihoda sa jedinstvenog računa u Upravi za indirektno oporezivanje u BiH, a prezentovan je i jedan od mogućih modela raspodjele.

Delegacija Vlade RS-a, na čelu sa potpredsjednicom Brkić i u čijem sastavu se nalaze ministar finansija Aleksandar Džombić i još devet članova, boravi u Briselu na Drugom ekonomskom dijalogu između Evropske komisije i BiH.

U toku prvog radnog dana, Drugog ekonomskog dijaloga između Evropske komisije i BiH, predstavljena je ekonomska situacija u Evropskoj uniji, a zatim su predstavnici RS-a, Federacije BiH i zajedničkih institucija BiH govorili o novijem ekonomskom i fiskalnom napretku.

"Predstavnici Evropske komisije su pohvalili prezentovani napredak i istakli da su postignuti rezultati ohrabrujući. Posebna pažnja je posvećena napretku u fiskalnoj politici i fiskalnom upravljanju, kao obavezi iz evropskog partnerstva", rekla je Brkić, nakon prvog radnog dana.

U toku rasprave o strukturalnim reformama, odnosno poboljšanju funkcionisanja tržišne ekonomije, pozitivno su ocijenjeni dosadašnji rezultati u BiH. Predstavnici Evropske komisije su ukazali na neujednačen način registracije privrednih subjekata, o čemu će biti riječi i na narednom ekonomskom dijelogu Evropske komisije i BiH.

"Predstavnici RS-a su predstavili okvirni plan korišćenja sredstva od privatizacije "Telekoma Republike Srpske" i dobili pohvale za transparentnost ovog procesa, kao i za najavljenu reformu penzionog sistema u Republici Srpskoj", Brkić.

Drugog dana ekonomskog dijaloga između Evropske komisije i BiH, bit će raspravljano o jačanju konkurentnosti ekonomije, o napretku i politici na tržištu rada, te o malim i srednjim preduzećima i poslovnom restrukturiranju.

Također, jučer je bilo riječi i o ostvarenom napretku u primjeni evropskih međunarodnih statističkih standarda, te o unutrašnjoj kontroli javnih finansija i jačanju koordinacije između revizorskih službi i poboljšanja parlamentarnog praćenja revizorskih izvještaja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital