Kapital / IZVJEŠTAJI

Koliko je na vakcini zaradila AstraZeneca, a koliko Pfizer

30.07.2021. 10:14 / Izvor: Tanjug

Kompanija AstraZeneca je u drugom tromjesečju ostvarila prihod od prodaje vakcina protiv COVID-19 od približno 900 miliona dolara, što je daleko manje od američkog rivala Pfizera, koji je u istom periodu inkasirao 7,8 milijardi dolara od prodaje svoje skuplje vakcine.

Anglo-švedska farmaceutska grupa je također navela u saopćenju da su ulaganja u njihovu vakcinu umanjila zaradu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Financial Times.

Dobit kompanije je, naime, podbacila u drugom kvartalu u odnosu na očekivanja analitičara, pri čemu je zarada iz osnovne djelatnosti dostigla 90 centi po akciji naspram prognoze ekonomista da će iznositi 92 centa.

Troškovi u oblasti istraživanja i razvoja, uglavnom usmjereni na korona vakcinu, porasli su za 28 posto.

Međutim, ukupni prihodi iz svih djelatnosti ove farmaceutske kompanije nadmašili su očekivanja i iznosili su 8,2 milijarde dolara u izvještajnom tromjesečju, što je za 31 posto više nego u istom periodu godinu dana ranije, vođeni rastom prodaje na tržištima u usponu i poslovanjem njenog sektora onkologije.

Ovaj proizvođač lijekova je također ponovio da odgađa apliciranje za dobijanje licence za korona vakcinu u SAD-u za drugu polovinu godine jer prikuplja dodatne podatake za podnošenje zahtjeva.

AstraZeneca i njen indijski partner u proizvodnji kažu da su do sada isporučili milijardu doza vakcina u 170 zemalja.

Kompanija se nada da će nedavnom kupovinom proizvođača lijekova za rijetke bolesti, Alexiona, podići prihode do kraja ove godine i predviđa dobit od 5,05 do 5,40 dolara po akciji.

Ranije je AstraZeneca je saopćila da preispituje svoje mogućnosti u pogledu budućeg poslovanja sa vakcinama protiv COVID-19 i očekuje jasniju situaciju po tom pitanju do kraja godine, prenosi Reuters.

"Istražujemo različite opcije", rekao je viši izvršni direktor kompanije AstraZeneca Ruud Dobber.

On je pojasnio da će do kraja godine situacija po tom velikom strateškom pitanju biti jasnija i da se trenutno raspravlja da li je posao sa vakcinama održiv za AstraZenecu u narednih pet ili deset godina.

PODIJELI:

TAGOVI:

AstraZeneca

Pfizer

vakcine

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital