Europski političar želi da na novom euru budu izumitelji cjepiva BioNTech-Pfizer

03.01.2022. 11:53 / Izvor: HINA
Euro

U potrazi za novim dizajnom budućih novčanica eura, Europska središnja banka (ECB) primila je prijedlog od Europskog parlamenta.

U potrazi za novim dizajnom budućih novčanica eura, Europska središnja banka (ECB) primila je prijedlog od Europskog parlamenta.

Političar njemačkog Slobodnog demokrata (FDP) Moritz Körner zatražio je da osnivači BioNTecha Ugur Sahin i Özlem Türeci budu prikazani na jednoj od novčanica.

Na novim novčanicama trebale bi biti otisnute važne europske ličnosti poput bračnog para osnivača BioNTecha, rekao je zastupnik u Europskom parlamentu (MEP) za nedjeljno izdanje lista Die Welt.

Njihov je rad spasio živote milijuna Europljana, rekao je. "Njihov životni put impresivna je priča o integraciji, napretku, poduzetništvu, znanstvenoj izvrsnosti i potencijalu otvorenog imigracionog društva."

U osvit pandemije covida-19 proizvođač cjepiva sa sjedištem u Mainzu BioNTech uspio je u relativno kratkom vremenu razviti cjepivo protiv koronavirusa na temelju tehnike tzv. glasničke RNK dovodeći ga, nakon provesenih ispitivanja, do odobrenja u relativno kratkom roku.

Dvadeset godina nakon uvođenja eura ECB je pokrenuo proces redizajna novčanica.

Javnost će imati važnu riječ u tom procesu, ali proći će godine prije nego što zapravo bude redizajniranih novčanica.

Upravno vijeće ECB-a trebalo bi 2024. odlučiti o tiskanju novih novčanica i kada bi one mogle biti puštene u optjecaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU