Komisija za vrijednosne papire još uvijek kamen spoticanja vlasti

30.08.2013. 08:50 / Izvor: Fena
Komisija za vrijednosne papire još uvijek kamen spoticanja vlasti

Nema prekida u obavljanju funkcije od posebnog interesa za Federaciju BiH, rezimirao je Tomo Vidović, dopredsjedavajući Predstavničkog doma. Takav zaključak donijet je isključivo radi spasa tržišta kapitala u Federaciji.

Zakonodavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, uvažavajući prijedlog Federalne vlade, Predstavničkom domu će ponuditi na izjašnjavanje autentično tumačenje člana 5. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire FBiH, koje bi značilo da učinci Komisije iz prethodne četiri godine neće biti anulirani iako joj je istekao mandat.

Istovremeno bi to značilo nastavak rada Komisije do razrješenja dosadašnjeg i imenovanja članstva u novom mandatu. Predstoji da se o ovakvom prijedlogu autentičnog tumačenja izjasne oba doma Federalnog parlamenta. "Nema prekida u obavljanju funkcije od posebnog interesa za Federaciju BiH", rezimirao je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu zaključak Zakonodavnopravne komisije Tomo Vidović, dopredsjedavajući Predstavničkog doma.

Takav zaključak donijet je isključivo radi spasa tržišta kapitala u Federaciji BiH mada je Komisiji za vrijednosne papire istekao mandat prije četiri godine, otkada nije imenovan njen novi kadrovski sastav, rečeno je. Drugačija odluka proizvela bi vrlo ozbiljne  posljedice po finansijsko-privredni sektor jer je u pitanju regulator tržišta vrijednosnih papira, navedeno je također. Zakonodavnopravna komisija zaključila je i da, u skladu s procedurom, treba pokrenuti proces imenovanja za naredni mandat.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital