Kapital / IZVJEŠTAJI

Kroz program razvoja izvoza BiH obučena 22 izvozna konzultanata

25.06.2007. 12:31 / Izvor: Dnevni list

U Sarajevu su 22. 06. 2007 . godine svečano predstavljena 22 izvozna konzultanta koja su obučavana u okviru programa "Integrirani institucionalni program razvoja izvoza BiH" (BSOD). Dobivanjem ove dozvole konzultanti su sada certificirani za savjetovanje bh. poduzeća o izvozu u Evropsku uniju (EU). Naime, domaći konzultanti imali su i obuku u Rotterdamu gdje su nizozemskim tvrtkama predstavili uspješne bh. tvrtke i njihove proizvode. Istaknuto je da su rezultati tih posjeta vidljivi kroz povezivanje nekoliko nizozemskih i domaćih tvrtki te da su u tijeku pregovori o ugovorima vrijednim više od 6 miliona KM.

Obuka je obuhvatila sve aspekte izvoza BiH u Evropsku uniju prema standardima nizozemske vladine Agencije za promociju uvoza iz zemalja u razvoju (CBI). Program "Integrirani institucionalni program razvoja izvoza BiH" provodi se već godinu dana, a nastavit će se i iduće četiri godine. Specijalizacija ljudi u ovoj oblasti predstavlja pozitivnu stvar jer će, smatraju stručnjaci, osim orijentacije na susjedna tržišta kako se budemo približavali EU-i, sve više biti usmjereni na to tržište. Podaci Vanjskotrgovinske komore pokazuju da je BiH u maju 2007., gledano prema regionalnim grupacijama, najviše izvozila u EU, i to u iznosu od 287,2 miliona KM, a uvoz iz EU je iznosio 546,6 miliona KM.

Glavni cilj petogodišnjeg programa je poboljšanje bh. izvoznih kapaciteta kroz definiranje proizvoda atraktivnih za evropsko tržište, razvoj oko 15 novih izvoznih proizvoda, obuku izvoznih konzultanata i menadžera proizvoda, kao i institucionalno jačanje i organizacijski razvoj za sve aktere u izvoznom lancu. Planirano povećanje prihoda od obuhvaćene grupe proizvoda je najmanje 1,5 milijardi KM. Program BSOD implementira se u cijeloj BiH, u partnerstvu CBI sa svih pet regionalnih razvojnih agencija BiH te Vanjskotrgovinskom komorom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital