Lani investirano 7,5 miliona KM javnih sredstava

04.07.2019. 09:16 / Izvor: SRNA
Lani investirano 7,5 miliona KM javnih sredstava

Poslanici će razmatrati i izvještaj Fiskalnog savjeta Republike Srpske o sprovođenju Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj za 2018. godinu, kao i izvještaj o radu za prošlu godinu.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je konsolidovani izvještaj o investiranju javnih sredstava za prošlu godinu, prema kome je ukupno investirano oko 7,5 miliona KM ovih sredstava.

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović je, obrazlažući ovaj izvještaj u parlamentu Srpske, rekla da prošle godine resorno ministarstvo nije imalo investiranih sredstva, ali da je Glavna služba za reviziju javnog sektora Srpske, koja je budžetski korisnik, investirala vlastitih 5,5 miliona KM. 

"U toku 2018. godine opština  Kotor Varoš  vršila je investiranje javnih sredstava u iznosu od dva miliona KM, dok gradovi i fondovi u Srpskoj lani nisu investirali javna sredstva", rekla je Vidovićeva i podsjetila da su javna sredstva investirana u skladu sa Zakonom o investiranju javnih sredstava i pravilnikom o politici investiranja u 2018. godini.

Ona je dodala da ukupni ostvareni prihodi po osnovu investiranih javnih sredstava u 2018. godini iznose  75.000 KM.

"S obzirom na to da je u 2018. godini javna sredstva investirala jedna opština, a gradovi i fondovi nisu, od ukupno ostvarenih prihoda na njih se odnosi iznos od 767 KM, a na Ministarstvo finansija ili budžetskog korisnika Glavnu službu za reviziju javnog sektora 74.286 KM", precizirala je Vidovićeva.

Cilj investiranja raspoloživih novčanih sredstava jeste ostvarivanje dobiti, odnosno kapitalizacija javnih sredstava uz preuzimanje minimalnog nivoa rizika, navodi se u obrazloženju ovog izvještaja.

Poslanici će sutra u okviru drugog nastavka pete redovne sjednice Narodne skupštine razmatrati izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2018. godinu.

Poslanici će razmatrati i izvještaj Fiskalnog savjeta Republike Srpske o sprovođenju Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj za 2018. godinu, kao i izvještaj o radu za prošlu godinu.

Poslanici bi sutra trebalo da se izjasne o apsolviranim tačkama dnevnog reda. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital