Međunarodne rejting agencije potvrdile rejting Bosne i Hercegovine

02.09.2021. 11:53 / Izvor: Akta.ba
Međunarodne rejting agencije potvrdile rejting Bosne i Hercegovine

"B3" sa stabilnim izgledima.

Međunarodna rejting agencija Moody's potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, "B3" sa stabilnim izgledima.

Centralna banka je prepoznata kao institucija koja efikasno implementira aranžman valutnog odbora i koja uživa visok nivo kredibiliteta, te je prepoznata kao pozitivan faktor snage institucija i uprave.

Fiskalna snaga zemlje je ocijenjena boljom u poređenju sa zemljama istog suverenog rejtinga. Blagi budžetski suficiti iz ranijih perioda, i struktura i nivo javnog duga, kreirali su fiskalni prostor za odgovor na pandemiju, bez značajnog porasta fiskalnih ranjivosti.

Analitičari ocjenjuju kako je suvereni rejting najviše ograničen kompleksnom političkom strukturom koja usporava institucionalni i progres na polju ekonomskih reformi. Ovi negativni faktori su djelimično neutralisani umjerenim nivoom zaduženosti i opredijeljenosti međunarodne zajednice ka ekonomskoj stabilizaciji zemlje. 

Također, međunarodna rejting agencija Standard & Poor's potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, „B“ sa stabilnim izgledima. Izgledi su trenutno stabilni jer se ocijenilo kako makroekonomski utjecaj pandemije i još uvijek održivi nivo vladine zaduženosti u značajnoj mjeri stvaraju protutežu pomenutim faktorima rizika.  

U ocjeni ove rejting agencije je navedeno da valutni odbor koji provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine predstavlja važno sidro ekonomske politike u BiH.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital