MKO u BiH kreditno podržale oko 560.000 osoba

Kapital / BANKARSTVO

MKO u BiH kreditno podržale oko 560.000 osoba

25.12.2012. 09:29 / Izvor: Fena

 

Na nedavno održanoj sjednici Upravnog odbora Udruženja mikrofinansijkih organizacija u BiH (AMFI) razmatran je i izvještaj u kojem su sumirani društveni učinci mikrokreditne djelatnosti u BiH i rada mikrokreditnih organizacija od 1996. godine do danas.

Tako iz Udruženja ističu da je najznačajniji učinak osiguranje  pristupa finansijskim sredstvima građanima koji ne mogu ispuniti uvjete kredita u komercijalnim bankama.

Od 1996. do danas mikrokreditne organizacije su svojom djelatnošću davale i daju značajan doprinos ukupnom društveno-ekonomskom oporavku i razvoju BiH, te smanjenju siromaštva i povećanju zaposlenosti, a pristup mikrokreditima je imalo, s jednim ili više kredita, oko 560.000 osoba, zaključno s 30. septembrom ove godine.

"Mikrokreditni sektor direktno zapošljava 1.863 osobe koje su kontinuiranom edukacijom osposobljene da dugoročno vrše mikrokreditnu djelatnost, a za finansiranje kreditnog portfolija koristimo sredstva međunarodnih komercijalnih i domaćih izvora, kao i vlastita sredstva stečena visokim prihodom ili dobiti iz kreditnih operacija", kazala je predsjednica Upravnog odbora AMFI-a Sadina Bina.

Bina je dodala da je prema analizi The Economist (Economist Inteligence Unit), vodećeg medija koji u izvještaju upoređuje mikrofinansijski regulatorni okvir i praksu u 55 zemalja svijeta, navedeno da je BiH, pored Armenije, napravila najzanačajnije poboljšanje u poslovanju u odnosu na prethodnu godinu.

Sve ovo je dovelo do sticanja povjerenja inostranih i domaćih povjerilaca u rad mikrokreditnih organizacija BiH i stvoren je potencijal za proširenje finansijskih usluga za klijente mikrokreditiranja kada se osiguraju  odgovarajuće pravne pretpostavke.

Većina mikrokreditnih organizacija, članica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH, koje imaju tržišno učešće u BiH od 98 posto, zabilježile su pozitivan finansijski rezultat tokom devet mjeseci 2012. godine.

Mada su, kako se napominje,  evidentni pozitivni pomaci u poslovanju mikrokreditnih organizacija u BiH, još uvijek se ne može govoriti o potpunoj stabilizaciji s obzirom na ekonomsko stanje u zemlji, kao i ograničavajući zakonski okvir za poslovanje MKO.

U budućnosti je potrebno harmonizirati propise u oba entiteta BiH, jer mikrokreditne organizacije posluju na jedinstvenom ekonomskom tržištu, ali pod različitim uvjetima, zaključuje se u saopćenju Pristopa BH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital