al
Najviše radnika na crno u uslužnim djelatnostima i građevinarstvu

Kapital / IZVJEŠTAJI

Najviše radnika na crno u uslužnim djelatnostima i građevinarstvu

14.03.2019. 13:44 / Izvor: Fena

Tuzlanska kantonalna inspekcija rada je u 2018. godini imala oko 3.500 inspekcijskih pregleda prilikom kojih je kontrolirano deset hiljada radnika. Od toga je 8.900 njih imalo regulisan radno-pravni status sukladno zakonu, dok je 1.075 radnika radilo na crno.

"Za sve te zatečene radnike koji nisu imali regulisan radno-pravni status u skladu sa zakonom, izdato je rješenje o zabrani njihovog angažovanja do regulisanja njihovog radno-pravnog statusa, a izdati su i prekršajni nalozi. Tako je ova inspekcija u 2018. godini izdala 433 prekršajna naloga u iznosu od oko 580 hiljada KM", izjavila je glavni kantonalni inspektor rada, zaštite na radu i socijalne zaštite Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Tuzlanskog kantona Ivana Banović Osmanović.

Iako nijedna oblast rada nije pošteđena, praksa je pokazala da je najviše radnika na crno evidentirano u uslužnim djelatnostima i građevinarstvu. U posljednje vrijeme neprijavljene radnike pronalaze i u oblasti proizvodnje, a kazne su rigorozne.

"Za poslodavaca, pravno lice od 500 do 2.000 KM za svakog radnika koji je zatečen bez regulisanog radno-pravnog statusa, zatim za poslodavca, fizičko lice ta kazna iznosi od 200 do hiljadu KM za svakog radnika koji je zatečen bez regulisanog radno-pravnog statusa, a čak je propisana i kazna za radnike koji su zatečeni bez regulisanog radno-pravnog statusa", dodala je Banović Osmanović.

Inspekcijski nadzor može služiti i kao preventiva nekim poslodavcima koji nisu upoznati s svim odredbama zakona.

Poslodavci koji otklone nepravilnosti, uglavnom više ne ponavljaju prekršaje. S druge strane, postoje i poslodavci koji se svjesno vraćaju u prekršaje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital