Prijava TI BiH

Inspekcija zabranila rad ljekarima u Živinicama koji su radili bez dozvole

02.03.2023. 08:24 / Izvor: Akta.ba
Transparency International

Kantonalni inspektorat prvobitno je odbio postupiti jer uz prijavu nisu dostavljene adrese imenovanih ljekara u Živinicama.

Kantonalni inspektorat Tuzlanskog kantona, na osnovu prijave Transparency International u BiH (TI BiH), pronašao je četiri ljekara u Živinicama koji su bez dozvole za rad i registrovane djelatnosti pružali pacijentima zdravstvene usluge. Njima je izrečena zabrana rada a reakcija nadležnih uslijedila je nakon upornog insistiranja TI BIH koji je prvu prijavu u ovom slučaju uputio još u januaru 2022. godine.  

TI BIH je prvobitno od građana zaprimio anonimnu prijavu da brojni ljekari u ovom gradu nelegalno obavljaju zdravstvenu djelatnost u neuslovnim objektima, na balkonima i po privatnim kućama, da nelegalno koriste uputnice javnih zdravstvenih ustanova u kojem su redovno zaposleni i napuštaju posao ranije kako bi obavljali privatnu djelatnost. TI BIH je ove informacije proslijedio Kantonalnom inspektoratu kojem je prijavljeno 15 ljekara i 10 stomatologa zbog sumnje da nelegalno obavljaju zdravstvenu djelatnost.  

Kantonalni inspektorat prvobitno je odbio postupiti jer uz prijavu nisu dostavljene adrese imenovanih ljekara u Živinicama pa je u odgovoru navedeno da nije moguće izvršiti inspekcijski nadzor.  

TI BiH je u daljem postupku insistirao da je ove informacije moguće pribaviti u saradnji sa policijom i drugim nadležnim institucijama što je na kraju i urađeno, a kantonalni inspektori su pronašli ljekare koji su nelegalno obavljali zdravstvenu djelatnost. 

U saradnji sa Sektorom kriminalističke policije TK pribavljene su adrese na kojima gotovo svi prijavljeni ljekari i stomatolozi obavljaju zdravstvenu djelatnost. Za četiri osobe nismo uspjeli pribaviti podatke. U četiri slučaja utvrđeno je da imenovani posjeduju rješenje Ministarstva zdravstva TK kojima se odobrava obavljanje privatne prakse. U četiri slučaja utvrđeno je da imenovani obavljaju djelatnost bez odobrenja Ministarstva te je istima izrečena zabrana rada. Ostali ljekari i stomatolozi nisu zatečeni u obavljanju djelatnosti niti kontrolisani objekti  upućuju na to da se u njima obavlja zdravstvena djelatnost ali će svakako biti predmet inspekcijskog nadzora u narednom periodu, navodi se između ostalog u odgovoru Kantonalnog inspektorata. 

TI BiH će i dalje insistirati da nadležni inspekcijski organi pojačaju kontrole ljekara koji nelegalno obavljaju dvojnu praksu jer se radi o rasprostranjenoj pojavi u kojoj se nerijetko zloupotrebljavaju resursi javnih zdravstvenih ustanova i dovodi se u pitanje zdravlje pacijenata koji dobijaju zdravstvenu njegu u uslovima bez nadzora. 

Takođe treba podsjetiti da su inspekcijski organi prije dvije godine otkrili brojne nepravilnosti i zabranile rad pojedinim privatnim ordinacijama nakon pritiska javnosti zbog tragičnog ishoda operativnog zahvata u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Sarajevu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti