Nije bilo kršenja pravila pri prodaji dionica Bosnalijeka

28.10.2016. 13:23 / Izvor: Akta.ba
Nije bilo kršenja pravila pri prodaji dionica Bosnalijeka

SASE je utvrdila da pri vanrednoj aukciji dionica Bosnalijeka nije bilo kršenja pravila berze koja regulišu uplatu sredstava prije izvršenja naloga.

Sarajevska berza - burza je dana 07.10.2016. godine pokrenula postupak vanrednog nadzora vezano  za ispitivanje okolnosti vanredne aukcije za dionice Bosnalijeka d.d. Sarajevo, tačnije sa ciljem da utvrdi da li su prilikom učešća na vanrednoj aukciji prekršene odredbe Pravila SASE koje regulišu uplatu sredstava prije izvršenja naloga.

Dana 10.10.2016. godine izvršen je neposredni nadzor kod profesionalnih posrednika koje su učestvovale na predmetnoj aukciji. Nakon protoka roka za dostavljanje primjedbi na zapisnik o obavljenom nadzoru, urađena je analiza dokumentacije i izjava učesika na vanrednoj aukciji.

Tom prilikom je utvrđeno da u predmetnom slučaju nije bilo kršenja Pravila Berze koja regulišu uplatu sredstava prije izvršenja naloga unosom u Berzanski sistem trgovine. Utvrđeno je da je uplata sredstava za kupovinu vrijednosnih papira u oba slučaja urađena u skladu sa Zakonom o tržištu vrijednosnih papira FBiH, Pravila Berze, te Pravilima poslovanja profesionalnih posrednika koja su dobila saglasnost nadležnog regulatora.

Shodno tome, postupak protiv profesionalnih posrednika - članova Berze, "SEE Investment Solutions" d.o.o. Sarajevo i "VGT Broker" d.o.o. Visoko, se obustavlja.“

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital