Kapital / IZVJEŠTAJI

Otkupljene obveznice nominalne vrijednosti 117,7 miliona KM

21.07.2018. 09:45 / Izvor: SRNA

Ministarstvo finansija Republike Srpske danas je putem Banjalučke berze izvršilo prijevremeni otkup prve emisije obveznica Srpske, pri čemu je otkupljeno 1.177.300 od ukupno 1.200.000 obveznica, ukupne nominalne vrijednosti 117.730.000 KM.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da su obveznice, lokalne oznake "RSBD-O-A", otkupljene po cijeni od 100 KM po obveznici, uz kamatu obračunatu po kuponskoj stopi od pet odsto, zaključno sa danom otkupa.

"Prva emisija obveznica Republike Srpske javnom ponudom je izvršena posredstvom Banjalučke berze 18. novembra 2011. godine, ukupne nominalne vrijednosti 120 miliona KM, uz kuponsku kamatnu stopu od pet odsto na godišnjem nivou, sa sedmogodišnjim periodom dospijeća", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da je Vlada Republike Srpske donijela odluku o prijevremenom otkupu obveznica imajući u vidu ekonomska kretanja i stanje likvidnosti u budžetu Republike Srpske

"Republika Srpska je ranije izvršila otplatu svih dugovanja po osnovu kratkoročnog zaduživanja, isplativši početkom jula posljednju emisiju trezorskih zapisa u iznosu 20 miliona KM, čime je 102 miliona KM dugovanja iz januara svedeno na nulu", podsjeća se u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija Srpske navode da će nastaviti aktivnosti u oblasti upravljanja dugom kako bi se realizovali ciljevi i politike definisani planskim dokumentima Vlade Republike Srpske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital