Pad prihoda u budžetu RS 104 miliona KM

12.05.2020. 07:55 / Izvor: Glas Srpske
Pad prihoda u budžetu RS 104 miliona KM

Vidović je naglasila da će podršku direktno iz budžeta dobiti oko 90.000 zaposlenih, te dodala da će rebalans budžeta RS najvjerovatnije biti do kraja maja.

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da RS neće uvoditi namete stanovništvu i privredi zbog pandemije virusa korona, te da sve subvencije i podsticaji ostaju i biće redovno isplaćivani.

Vidović je naglasila da će podršku direktno iz budžeta dobiti oko 90.000 zaposlenih, te dodala da će rebalans budžeta RS najvjerovatnije biti do kraja maja.

Govoreći o smanjenjeu budžetskih prihoda, Vidovićena kaže da su oni očekivano smanjeni i navela da je ukupni pad prihoda zaključno sa aprilom 104 miliona KM.

"Zbog poremećaja u ravnoteži između prihoda i rashoda, neophodan je rebalans budžeta, koji bi trebalo da bude završen do kraja mjeseca. Srezaćemo trošenja javne uprave, nepotrebne izdatke, odgodićemo i neke investicije, a započete nastavljamo, jer se nivo privredne aktivnosti i razvoja mora održavati. Sve obaveze redovno ćemo izmirivati, zahvaljujući ranijem suficitu od 77 miliona KM", rekla je Vidović za “Glas Srpske”.

Ona je istakla da je rano za procjene o tome kako bi RS mogla završiti ovu finansijsku godinu, dodavši da se može očekivati da će pad prihoda i povećana trošenja na saniranje posljedica privrednog zastoja dovesti do deficita.

"To, ipak, ne znači da će on biti nekontrolisan i dugotrajan, jer će mjere za oporavak privrede podstaći oporavak ekonomije", rekla je Vidović.

Vidović je navela da subvencije i podsticaji nisu i neće biti ukidani, a za to je od početka godine izdvojeno 25,7 miliona KM.

"Sve isplaćujemo u roku, a subvencije su omogućene čak i onim poljoprivrednicima kojima su ranije bile blokirane, jer su imali neizmirene obaveze. Neće biti novih nameta stanovništvu ni privredi. Fond solidarnosti se puni od dobrovoljnih donacija, kredita i drugih sredstava. Biće pomognuto, prije svega, zdravstvu i privredi", istakla je ona.

Vidović je rekla da je zaduživanje za većinu zemalja, pa tako i RS, neizbježno, dodavši da je sa međunarodnim finansijskim institucijama postignuta dobra saradnja.

"Od aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) pripada nam više od 240 miliona KM. Taj novac je za potrebe zdravstva i privrednika, a u toku je i realizacija kredita vrijednog 25 miliona KM sa Svjetskom bankom, koji će biti usmjeren u zdravstvo. EU je odobrila paket od tri milijarde eura, a BiH bi trebalo da dobije 250 miliona eura", rekla je ministrica finansija.

Vidović je dodala da su u toku pregovori i sa EBRD-om, te da je posljednjom emisijom hartija od vrijednosti ostvareno zaduženje od 137,5 miliona KM.

"Ako pandemija ubrzo bude okončana, ti iznosi će biti dovoljni za oporavak privrede", pojasnila je ona.

Kada je riječ o procjenama štete koju će pretrpjeti RS zbog virusa korona, Vidović navodi da, ako se sve smiri i ekonomija oživi do juna, preliminarne su procjene da bi gubitak iznosio do 3,5 posto BDP-a.

Prema njenim riječima, uplate doprinosa za mart za oko 40.000 radnika su u toku i za njih je izdvojeno više od 18 miliona KM.

Ona je navela da će za april biti isplaćena neto plata od 520 KM plus doprinosi i time će biti obuhvaćeno oko 70.000 radnika.

"Kada tome dodamo zdravstvene radnike, policajce, inspektore i ostale koji dobijaju jednokratnu pomoć od 1.000 KM, to je oko 90.000 zaposlenih koji će dobiti podršku direktno iz budžeta", istakla je Vidović.

Vidović je naglasila da u RS postoje određene pozitivne promjene i u ovoj nevolji i istakla da je akcenat više nego ranije stavljen na domaću proizvodnju.

Ona je rekla da Vlada planira da mjere pomoći, u skladu sa potrebama, nastavi i za maj, te dodala da je ona potrebna svim djelatnostima i preduzećima koja su sada u ozbiljnim problemima, a koja će nakon okončanja krize moći održivo poslovati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital