Kapital / IZVJEŠTAJI

Pad prihoda u KS će do kraja godine biti veći od 100 miliona KM

02.05.2020. 09:00 / Izvor: SRNA

Kanton Sarajevo, zbog epidemije virusa korona, bilježi pad prihoda koji će, prema projekcijama, do kraja godine iznositi više od 100 miliona KM, izjavio je kantonalni ministar finansija Jasmin Halebić.

Na konferenciji za novinare Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo, Halebić je rekao da kantonalna vlada raspravlja o rebalansu budžeta za ovu godinu.

"Riječ je o budžetu koji je usvojen početkom marta, a njegov rebalans je praktično iznuđeni odgovor na pandemiju virusa korona i s njom povezanom ekonomskom krizom u koju mi evidentno ulazimo", naveo je Halebić.

On je dodao da će rebalansom biti uzeti u obzir pad prihoda Kantona, ali i uvrštena pomoć MMF-a i EU.

Halebić je precizirao da su zbog smanjenja priroda u Kantonu Sarajevo morali provesti rezove u gotovo svim sektorima, ali i u institucijama, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Kanton.

"Glavni prioritet ovog rebalansa jeste podrška privredi Kantona Sarajevo. U tom kontekstu broj osoba na Službi za zapošljavanje juče je bio 63.029, a danas je povećan za 165 osoba i iznosi 63.194", istakao je Halebić.

Prema njegovim riječima, rebalansom budžeta nisu planirana smanjenja plata zaposlenih u javnom sektoru, prosvjeti, zdravstvu i MUP-u, kao ni socijalnih davanja, od kojih su neka i povećana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital