Kapital / IZVJEŠTAJI

Prihodi od koncesionih naknada u RS pali za 19,4 mil KM

01.07.2020. 09:23 / Izvor: Glas Srpske

U budžet Republike Srpske od koncesionih naknada lani se slilo 35,073 mil KM, što je 19,366 mil KM manje u odnosu na 2018. godinu, pokazao je izvještaj o radu i finansijski izvještaj Komisije za koncesije RS.

Komisija u izvještaju navodi da se u toku 2019. od koncesione naknade najviše novca slilo iz oblasti energetike i to 20,5 mil KM, a najmanje iz oblasti turizma 22.636 KM.

"Navedenom smanjenju naplate koncesione naknade u najvećoj mjeri je doprinijelo uvođenje u koncesioni odnos velikih energetskih subjekata Srpske, koji se završio u 2018. godine, odnosno te godine su zaključeni koncesioni ugovori sa RiTE Gacko, RiTE Ugljevik, MH Elektroprivreda RS sa svojim zavisnim preduzećima. Zaključenje tih koncesionih ugovora se direktno odrazilo na iznos uplata jednokratnih koncesionih naknada pri zaključenju ugovora", istaknuto je u izvještaju.

Realizacija navedenih ugovora u narednom periodu će se, kako je navedeno u izvještaju, pozitivno odraziti na povećanje koncesione naknade.

"Razvoj koncesionarstva u Srpskoj je od velikog značaja za privredni napredak. Iz tih razloga je neophodno i u budućnosti obezbijediti dalji razvoj i stabilnost koncesionara, pružiti im podršku kod otklanjanja uočenih problema i nedostataka", stoji u izveštaju.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac, poredeći protekle dvije godine, kaže da postoji značajna razlika između naknada koje Srpska dobija po osnovu koncesija.

"Jedan od razloga je sama procedura, jer da bi se realizovala velika koncesija, treba proći niz aktivnosti, za šta je potrebno i mnogo vremena. Zato je neophodno pojednostavljivanje i ubrzavanje samih procedura unutar institucija koje izdaju odobrenja", kazao je Grabovac.

Na sjednici Narodne skupštine RS juče je raspravljano o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, a kojim se uređuje namjena sredstava prikupljenih od koncesione naknade.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da je zakonskim odredbama propisano da se sredstva prikupljena od koncesione naknade mogu koristiti i za druge potrebe lokalnog razvoja, te ostale troškove neophodne za funkcionisanje jedinice lokalne samouprave, ne ugrožavajući definisana ograničenja.

Iz Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS predložena su četiri zaključka na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, te zadužili Vladu RS i nadležna ministarstva da u narednih šest mjeseci sačine prijedlog mjera kojima će se preispitati svi ugovori o koncesijama i status aktivnosti predviđenih ugovorima.

Prihod od koncesione naknade za 2019. godinu (izraženo u KM)

  • Oblast energetike 20.526.825
  • Oblast mineralnih resursa 10.244.646
  • Oblast izgradnje i korišćenja MHE 2.930.042
  • Oblast poljoprivrede 1.214.722
  • Oblast saobraćaja i veza 92.700
  • Oblast turizma 22.636
  • Oblast sportskog ribolova 42.003

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital