Rast izvoza grafičke i papirne industrije u BiH za 19,7 odsto

30.04.2014. 08:50 / Izvor: SRNA
Rast izvoza grafičke i papirne industrije u BiH za 19,7 odsto

Ona je navela da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 81,1 odsto, naglasivši da je u grafičkoj industriji došlo do smanjenja uvoza, a kada je riječ o celulozno-papirnoj industriji, u prvom kvartalu je povećan i izvoz i uvoz.

Grafička i papirna industrija BiH su u prvom kvartalu ove godine imale rast izvoza, koji je iznosio 62 miliona KM, što je 19,7 odsto više nego u istom periodu lani, izjavila je danas u Sarajevu sekretar Asocijacije grafičke i papirne industrije Spoljnotrgovinske komore BiH Selma Bašagić.

Uoči održavanja izborne Skupštine Asocijacije, Bašagićeva je rekla da je u pomenutom periodu izvoz papirne industrije iznosio oko 57 miliona KM, grafičke oko pet miliona KM, dok je ukupan uvoz iznosio 75,8 miliona KM, što je više za sedam odsto nego u prva tri mjeseca lani.

Ona je navela da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 81,1 odsto, naglasivši da je u grafičkoj industriji došlo do smanjenja uvoza, a kada je riječ o celulozno-papirnoj industriji, u prvom kvartalu je povećan i izvoz i uvoz.

Prema njenim riječima, iz BiH se najviše izvozilo iz oblasti papirne industrije, i to proizvodi firmi "Celeks" iz Banjaluke, "Natron hajat" iz Maglaja, "Violeta" iz Gruda, dok su se uvozile razne vrste papira, kao repromaterijal.

Kada je riječ o izvozu iz oblasti grafičke industrije, Bašagićeva je navela da su se iz BiH najviše izvozile novine, knjige, te publikacije.

Govoreći o podacima grafičke i papirne industrija BiH u prošloj godini, Bašagićeva je istakla da proizvodnja u papirnoj industriji porasla za 2,6 odsto u odnosu na 2012. godinu, a u grafičkoj 33,1 odsto.

"Prošle godine izvoz je iznosio 224,5 miliona KM i on je za tri odsto veći u odnosu na 2012. godinu. Uvoz u ovim granama privrede iznosio je nešto više od 311 miliona KM, tako da je uvoz imao blago smanjenje za 2,1 odsto dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 72,2 odsto", rekla je Bašagićeva novinarima.

Kada je riječ o novoj uslugi Komore pod nazivom  pečat komorskog povjerenja, koji je prezentovan na sjednici Skupštine, direktor Sektora privrede Spoljnotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović navela je da ovo veoma bitno za sve privrednike, pa tako i za one u grafičkoj i papirnoj industriji BiH.

Prema njenim riječima, svi privrednici iz BiH, koji žele da posluju na međunarodnom tržištu, koristeći ovu uslugu, dobijaju veću prepoznatljivost, odnosno Komora garantuje za kvalitet njihovih proizvoda.

Lalovićeva je ponovila da je riječ o jednom portalu za ponudu i potražnju firmi koje su članice onih komora, koje su članice Svjetske trgovinske komore i Svjetske trgovinske mreže.

Na jučerašnjoj sjednici prezentovani su izvještaj o radu u prošloj godini, kao i plan rada za ovu, pravilnik o organizaciji i radu Asocijacije, izbor članova odbora, te predsjednika i potpredsjednika Asocijacije, ali su dodijeljene i plakete dosadašnjim predsjednicima Asocijacije i licima zaduženim za njen rad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital