Kapital / IZVJEŠTAJI

Realizacija Razvojnog program RS od 2007. do 2010. godine - Stroga kontrola korištenja novca

29.06.2007. 10:31 / Izvor: Nezavisne novine

Realizacija Razvojnog program RS od 2007. do 2010. godine biće rigorozno kontrolisana kako bi se izbjegle moguće zloupotrebe u plasiranju i korištenju predviđenih sredstava, izjavio je juče Milorad Dodik, premijer RS.

Dodik je na prezentaciji Razvojnog programa u Privrednoj komori RS kazao da će se u njegovom sprovođenju suočiti s opasnostima, među kojima je izdvojio vjerovatne pokušaje zloupotrebe plasmana sredstava i mogućnost inflacije.

"Kroz zakone ćemo sigurno sprovesti rigoroznu kontrolu i povećati stepen krivične odgovornosti i za minimalne zloupotrebe korištenja ovih sredstava. Novac se neće smjeti davati `na lijepe oči` i poznanicima, već isključivo na osnovu dobrih projekata", kazao je Dodik.

Razvojni program RS do 2010. godine, koji je Vlada nedavno usvojila, utvrđuje korištenje sredstava od privatizacije "Telekoma Srpske" u iznosu od 1,259 milijardi KM, investicija u toku u vrijednosti od 1,271 milijardi, te potencijalnih ulaganja do 2015. godine u iznosu od 8,717 milijardi KM.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić kazao je da će sredstva iz privatizacije "Telekoma" najviše biti usmjerena u izgradnju infrastrukture za šta se planira 262 miliona KM, zatim, početak reforme penzionog sistema 200 miliona, te djelatnosti u kojima RS ima komparativne prednosti, kao što su energetika, poljoprivreda i turizam 190,6 miliona. U preduzetništvo bi trebalo da bude usmjereno 167 miliona KM, lokalne inicijative 150 miliona KM, stanogradnju 100 miliona, podsticaj zapošljavanja 80 miliona, postupke restrukturiranja i stečajeva preduzeća 60 miliona, te zdravstveni sistem 50 miliona KM.

Dodik je kazao da će Razvojni program početkom iduće sedmice biti predstavljen sindikalcima i načelnicima opština u RS, kako bi se dokument već 3. jula našao u parlamentarnoj proceduri. Podsjetio je da su osnovni četvorogodišnji ciljevi Razvnoj programa povećanje bruto društvenog proizvoda RS sa šest na 8,7 milijardi KM, prosječnih plata radnika sa 550 na 764 KM i smanjenje stope nezaposlenosti sa 36 na 25 odsto.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, izrazio je očekivanje da će privrednici predložiti dobre projekte na osnovu kojih će moći povući sredstva iz Razvojnog programa RS.

"S ovim bismo trebalo da dobijemo bolje i kvalitetnije privređivanje u RS, s konačnim ciljem da se poveća standard građana", kazao je Đurić.

Nema privatizacije "Elektroprivrede RS"

Milorad Dodik je kazao da RS neće privatizovati "Elektroprivredu RS", ocjenjujući da je to njen najjači resurs koji će godinama sve više dobijati na vrijednosti.

"Spremni smo i da se povučemo iz elektroenergetskih projekata Svjetske banke ukoliko njihovo sprovođenje bude uslovljavano privatizacijom tog sistema", istakao je Dodik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital