Revizori uočili da i dalje postoje nedostaci u planiranju Budžeta FBiH

15.06.2020. 13:24 / Izvor: Akta.ba
Revizori uočili da i dalje postoje nedostaci u planiranju Budžeta FBiH

Još uvijek postoje određeni nedostaci u planiranju Budžeta FBiH, koji su identifikovani u Izvještaju revizije učinka čije preporuke su bile predmet praćenja u Izvještaju revizije učinka.

Još uvijek postoje određeni nedostaci u planiranju Budžeta FBiH, koji su identifikovani u Izvještaju revizije učinka čije preporuke su bile predmet praćenja u Izvještaju revizije učinka „Planiranje Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine“.

Revizori su u svom detaljnom izvještaju zaključili kako je poboljšana naplata prihoda Budžeta FBiH u posmatranom periodu, ali je utvrđeno da nije osigurano njihovo realnije planiranje s obzirom na to da prihodi Budžeta FBiH ni u jednoj od posmatranih godina nisu realizovani u planiranom iznosu.

Također zaključili su i da nije izvršena analiza efekata dosadašnje restriktivne budžetske potrošnje niti je planirano smanjenje tekućih rashoda u Budžetu FBiH.

Kada su u pitanju tekući transferi u Budžetu i dalje se navode planiraju bez prethodno donesenih strateških i akcionih planova, a nastavljeno je i planiranje tekućih transfera za koje ne postoji zakonska osnova.

Dalje, Revizori navode kako nisu uspostavljeni jasni kriteriji niti su korištene informacije o učincima institucija prilikom planiranja raspodjele sredstava budžetskim korisnicima, nisu obavljane konsultacije s budžetskim korisnicima u toku procesa izrade DOB-a kako bi se osigurala transparentnost u izradi i donošenju ovog dokumenta, niti su se obavljale konsultacije sa svim budžetskim korisnicima u toku procesa izrade Budžeta FBiH radi usaglašavanja zahtjeva budžetskih korisnika.

Rezultati praćenja pokazali su da Parlament FBiH, odnosno Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju, nisu uspostavili funkcionalan mehanizam praćenja realizacije preporuka iz Izvještaja revizije učinka s obzirom na to da još uvijek nije osigurano da institucije dostavljaju povratne informacije o preduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka.

„Ured za reviziju cijeni da unapređenje procesa planiranja Budžeta FBiH predstavlja važan preduslov za unapređenje fiskalnog upravljanja i stvaranja pozitivnog ekonomskog i socijalnog okruženja. Odgovorno upravljanje Budžetom FBiH pretpostavka je za stvaranje opće finansijske stabilnosti i dovođenja javne potrošnje u realne okvire. Shodno navedenom, odgovorno i realno planiranje Budžeta treba da proizvede pozitivne učinke za građane i cjelokupnu zajednicu“, zaključuju revizori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital