Kapital / IZVJEŠTAJI

RS: Do kraja 2007. godine tenderi za privatizaciju 14 preduzeća

15.05.2007. 10:55 / Izvor: Nezavisne novine

U Republici Srpskoj se do kraja 2007. godine očekuje raspisivanje tendera za privatizaciju 14 preduzeća, među kojima banjalučke Robne kuće "Boska" i nekadašnjih vojnih zavoda - "Orao" iz Bijeljine i "Tehnički remont" iz Bratunca, saznajemo u nadležnim institucijama.

U Direkciji za privatizaciju RS, koja će do kraja juna prodaju državnog kapitala prepustiti novoosnovanom Akcijskom fondu, potvrdili su da do tada planiraju okončati pripremu za objavu javnih poziva za 13 preduzeća, dok im je Vlada RS nedavno naložila pripremu programa za još jedno preduzeće.

Direkcija predviđa po prvi put izradu posebnih privatizacionih programa za "Orao", "Tehnički remont", paljanski "UNIS – Pretis", Fabriku specijalnih transmisija i Fabriku motora za specijalne namjene iz Istočnog Sarajeva, te "Incel holdinga" iz Banjaluke, dok je Vlada zatražila pripremu dokumentacije za banjalučki "Glas srpski".

Pored toga, Direkcija bi trebala ažurirati posebne privatizacione programe za preduzeća čiji su tenderi prošle godine okončani bezuspješno zbog slabih ponuda, odnosno nezainteresovanosti potencijalnih kupaca. Radi se o Robnoj kući "Boska", Poljoprivrednom zavodu iz Doboja, "Famosu" iz Istočnog Sarajeva, "Zraku" iz Teslića, "Trudbeniku" iz Doboja, "Glasu srpskom – Grafika" i "Glasu srpskom – Trgovina" iz Banjaluke. Za ta preduzeća, kako se navodi u programu rada Direkcije za privatizaciju, postoji iskazan interes potencijalnih kupaca ili je pokrenuta inicijativa od strane resornih ministarstava. Ona su, takođe, izuzeta iz portfelja, odnosno ne čine osnovni kapital Akcijskog fonda RS.

U slučaju da se proces privatizacije tih preduzeća ne okonča do registracije Akcijskog fonda, Direkcija će završiti započeti postupak u naknadnom roku, odnosno do odluke Vlade o gašenju te institucije. Postupci privatizacije koji ne budu okončani ni u tim rokovima, napominju u Direkciji, biće prenijeti u nadležnost Investiciono-razvojne banke RS, a državni kapital tih preduzeća biće uključen u portfelj Akcijskog fonda.

Programom rada Direkcije nisu obuhvaćeni završni procesi privatizacije "Telekoma Srpske" i tri preduzeća naftne industrije RS koje vodi Vlada RS.

PODIJELI:

TAGOVI:

tenderi

privatizacija

robne kuće

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital