Kapital / IZVJEŠTAJI

Šećkanović: Moramo uvesti red i smanjiti broj uvoznika goriva u BiH

26.06.2007. 11:52 / Izvor: Poslovni dnevnik

Ministar prometa i komunikacija u Vladi Federacije BiH Nail Šećkanović najavio je kako će Federacija BiH do 2009. godine u gradnju i obnovu cesta, željeznica, zračnih luka i za gradnju Luke u Neumu uložiti više od 250 miliona EUR. Šećkanović je najavio i uvođenje više reda na tržištu goriva tako što će biti smanjen broj uvoznika tog energenta. Najavio je i kako će najmanje polovica goriva u BiH biti dopremana željezničkim prometom. Šećkanović je rekao kako interresorna grupa iz njegova ministarstva te Ministartva energetike i Ministarstva trgovine priprema propise za smanjenje broja uvoznika goriva, a taj prijedlog treba odobriti Konkurencijsko vijeće BiH. Uskoro će se mijenjati status Međunarodne zračne luke Butmir, BH pošte i BH telekoma, rekao je ministar prometa i komunikacija F BiH. Nakon toga bit će imenovani novi članovi nadzornih odbora u tim poduzećima te izabrani novi menadžeri. Šećkanović je rekao kako je gradnja autoceste na koridoru 5C za F BiH prioritet. Direkcija za autoceste F BiH upravljat će gradnjom autoceste i gradnjom autoceste Tuzla - Orašje i brze ceste Lašva - Travnik - Donji Vakuf, rekao je Šećkanović.

"Ta će institucija upravljati i obnovom magistralne ceste od Tuzle do Sarajeva, a za to je potrebno gotovo 140 miliona EUR", rekao je ministar prometa i komunikacija F BiH. Nakon toga planirana je i gradnja magistralne ceste od Stoca do Neuma preko teritorija BiH te magistralne ceste Bihać - Bosanska Krupa, mostarske zaoobilaznice. Obnova željezničkog promata planirana je kroz zaduživanje, a prvo će se obnavaljati željeznička prometnica od Sarajeva do juga, odnosno do granice s Hrvatskom te od Sarajeva prema sjeveru do Save. Obnova tih prometnica planirana je, kako kaže Šećkanović, do 2015. godine. Planirana je i obnova Unske željezničke pruge te željezničke prometnice od Doboja preko Tuzle do Zvornika te od Brčkog preko Tuzle do Banovića. "EBRD je spreman financirati izradu studije izvodljivosti za opremanje zračne luke kod Tuzle i zračne luke Ortiješ kod Mostara, a vjerovatno i zračne luke Mahovljani kod Banje Luke", rekao je Šećkanović. Kao jedan od najvažnijih prioriteta Vlade F BiH Šećkanović je naveo gradnju luke u Neumu. Rekao je kako je moguće iz proračuna F BiH izdvojiti oko 2,5 miliona EUR u sljedeće tri godine za početak gradnje luke u Neumu, a tražit će se i krediti. U izradi je pomorska studija luke u Neumu koja treba potvrditi ima li opravdanja za njenu gradnju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital