Soja i uljana repica osvajaju oranice u Republici Srpskoj

14.04.2018. 10:53 / Izvor: Glas Srpske
Soja i uljana repica osvajaju oranice u Republici Srpskoj

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da će prednjačiti soja i industrijska repica.

Industrijsko bilje će ove godine biti zasijano na 6.500 hektara oranica širom Republike Srpske, što je znatno više nego lani, a očekuje se da će vrijednost proizvodnje duvana, soje, uljane repice i suncokreta dostići gotovo 20 miliona maraka. 

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da će prednjačiti soja i industrijska repica čija se vrijednost proizvodnje procjenjuje na 8,95 miliona KM. 

Istakli su da je ovogodišnja sjetva soje planirana na oko 3.520 hektara, što je za 16 odsto više u odnosu na lani, dok će se pod uljanom repicom naći oko 1.800 hektara, što je rast za 29 odsto. Ratari će i duvan i suncokret zasijati na znatno većim površinama u odnosu na prethodni period. Pod duvanom će biti 980 hektara, 14 odsto više, dok će suncokret biti zasijan na 295 hektara ili za 38 odsto više nego lani.

"Ukoliko vrijeme bude povoljno, očekujemo prinose od 2,4 tone po hektaru za soju, a za uljanu repicu tri tone. Po hektaru prinosi suncokreta bi trebalo da budu 2,5 tona, a duvana 2,6 tona", rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Istakli su da će, prema procjenama, cijena proljetne sjetve iznositi od 1.200 do 1.400 KM po hektaru.

"Cijena sjetve varira u odnosu na obim proizvodnje, plodnost zemljišta, cijene sjemena i repromaterijala, a neophodna sredstva za sjetvu industrijskog bilja ove godine iznose oko sedam miliona KM, dok je očekivana vrijednost proizvodnje oko 19,5 miliona KM", rekli su u ministarstvu.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da se sjetva polako zahuktava potvrđujući da se sve više ratara okreće proizvodnji uljarica.

"Tome je doprinijelo uvođenje i povećanje podsticaja za ovaj vid proizvodnje. Takođe, poljoprivrednici su shvatili da industrijsko bilje donosi bolju zaradu nego žitarice, jer na tržištu unazad nekoliko godina postiže solidnu cijenu. Postoji i siguran plasman", rekao je Marinković i dodao da je jedan od razloga za masovniju proizvodnju industrijskog bilja i to što se na terenima u RS pojavila kukuruzna zlatica, a došlo je i do hiperprodukcije u proizvodnji pšenice.

Dragan Jović iz Čađavice Srednje zasijao je šest hektara duvana, a sav rod plasiraće preduzeću "Duvan" iz Bijeljine.

"Toliko sijem unazad nekoliko godina jer imam ugovorenu proizvodnju. Najveći problem je otkupna cijena koja je godinama ista, a repromaterijali sve skuplji", kaže Jović.

Pravilnik o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za 2018. godinu predviđa da će ratari u Srpskoj koji se bave proizvodnjom soje ove godine prvi put dobiti 200 KM podsticaja po hektaru.

"Novim pravilnikom su povećane premije i za industrijsku uljanu repicu, a za te namjene biće izdvojeno 100.000 KM. Proizvođačima duvana na ime podsticaja ove godine će biti isplaćeno 315.000 KM", naveli su u resornom ministarstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital