Izvještaj o rastu zaposlenosti podigao indekse

02.02.2013. 09:35 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Izvještaj o rastu zaposlenosti podigao indekse

Zahvaljujući podacima koji ukazuju na stabilan rast američkog gospodarstva, na Wall Streetu se u petak Dow Jones indeks, po prvi puta od listopada 2007. godine, probio iznad psihološki važne granice od 14.000 bodova.

 

Zahvaljujući podacima koji ukazuju na stabilan rast američkog gospodarstva, na Wall Streetu se u petak Dow Jones indeks, po prvi puta od listopada 2007. godine, probio iznad psihološki važne granice od 14.000 bodova. Dow Jones indeks skočio je 149 bodova, ili 1,08 posto, na 14.009 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,01 posto, na 1.513 bodova, novu najvišu razinu od prosinca 2007. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 1,18 posto, na 3.179 bodova.

Dobro raspoloženje ulagača zahvaljuje se makroekonomskim podacima koji ukazuju na stabilan rast američkog gospodarstva. U siječnju je u SAD-u broj zaposlenih povećan za 157.000, što je u skladu s očekivanjima. Premda je stopa nezaposlenosti porasla sa 7,8 na 7,9 posto, ulagače je oraspoložila revizija prethodnih podataka, prema kojoj je u studenome i prosincu bilo 127.000 više zaposlenih nego što je prvotno objavljeno.

Ulagače je ohrabrilo i izvješće Instituta za menadžere nabave prema kojemu je indeks industrijske aktivnosti u SAD-u u siječnju porastao s 50,2 na 53,1 bod, najvišu razinu u devet mjeseci. "Svi posljednji podaci ukazuju na stabilno poboljšanje situacije u gospodarstvu", kaže Eric Kuby, direktor u fondu North Star Investment Management.

Rast cijena dionica pripisuje se i povećanoj sklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama, nakon naznaka jačanja najvećih svjetskih gospodarstava i smirivanja dužničke krize u eurozoni. Prošloga se tjedna, pokazuju najnoviji podaci, u američke dioničke fondove slilo oko 12,7 milijardi dolara svježeg novca, pa je ukupan priljev u posljednja četiri tjedna dosegnuo najveću svotu još od 1996. godine.

"Puno je kapitala koji traži novi dom, a ulagači su konačno odlučili preseliti novac iz obvezničkih u dioničke fondove. Zahvaljujući nizu dobrih vijesti, ulagači zanemaruju veći rizik od ulaganja u dionice", kaže Edward Simmons, direktor u tvrtki HighTower. Pozitivno na tržište utječu i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija. Jučer su ulagače ugodno iznenadili naftni divovi Exxon Mobil i Chevron, te farmaceutska kompanija Merck, čije su dionice u sastavu Dow Jones indeksa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital