Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi uzastopni dan

11.03.2021. 08:53 / Izvor: Akta.ba
Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi uzastopni dan

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, odmaknuvši se dodatno od najnižih razina u dva mjeseca, jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, odmaknuvši se dodatno od najnižih razina u dva mjeseca, jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 2,2 posto.

Početkom tjedna MSCI indeks skliznuo je na najnižu razinu u dva mjeseca, no u posljednja dva dana odmaknuo se od te razine jer je ulagače ohrabrio rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.

Dow Jones jučer je skočio oko 1,5 posto i dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, što se zahvaljuje nastavku rotacije na tržištu iz tehnološkog sektora, koji je lani predvodio po rastu, u sektore koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize.

Naime, Zastupnički dom Kongresa prihvatio je jučer konačni paket fiskalnih poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara. Taj paket, drugi od izbijanja koronakrize, među ostalim uključuje 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1.400 dolara pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, kao i veća izdvajanja za program cijepljenja.

Zahvaljujući tome, ulagači prodaju dionice tehnoloških kompanija, koje su dosegnule vrlo visoke razine, a kupuju dionice u sektorima, kao što su kao što su financijski, energetski i industrijski, koji bi se trebali brže oporaviti kada se gospodarstvo otvori.

Pozitivno na tržišta utječe i pad prinosa na američke državne obveznice.

Posljednjih tjedana ti su prinosi dosegnuli najviše razine u godinu dana jer ulagači očekuju ubrzanje oporavka gospodarstva, a time i jačanje inflacije, što je pritiskalo tržište dionica.

Početkom tjedna prinosi na 10-godišnje državne obveznice kretali su se oko 1,61 posto, dok se jutros kreću oko 1,53 posto.

Premda nisu sasvim nestala, strahovanja od jačanja inflacije ponešto su ublažena jer je jučer objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u veljači porasle 0,4 posto, nakon 0,3-postotnog rasta u siječnju, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,12 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 108,75 na 108,50 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1930 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1875 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Cijena barela na američkom tržištu ojačala je 0,8 posto, na 64,95 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 68,35 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital