Šta će biti sa cijenom nafte u 2018.?

26.12.2017. 08:30 / Izvor: Tanjug
Šta će biti sa cijenom nafte u 2018.?

Perspektive rastuće proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD

Nema razloga za očekivanje da će cijene nafte nastaviti da rastu u prvom tromjesečju 2018. godine, saglasni su energetski analitičari u komentaru za američku mrežu CNBC.

Perspektive rastuće proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD, prigušeno kretanje cijena i intenziviranje geopolitičkih rizika, vjerovatno će neutralisati oporavak cijena nafte početkom naredne godine, tvrde analitičari.

Direktor i viši ekonomista kompanije Longvju ekonomiks, Hari Kolvin, kaže da je "prilično pesimističan" po pitanju cijena nafte u naredna tri mjeseca.

On objašnjava da optimizam u pogledu mogućeg rasta cijena nafte zavisi od toga da li će eskalirati napetosti na Bliskom istoku, i dodaje da je "ključni detalj u raspravi o nafti ono što će se dogoditi i sa američkim škriljcima".

Cijene nafte su se oporavile za više od trećine njihove vrijednosti otkako su u junu 2017. godine dotakle dno, a oporavak je, kako navodi CNBC, u velikoj meri rezultat globalnog smanjenja ponude, na koje su se obavezale članice i nečlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) početkom ove godine.

Produženje perioda smanjenja proizvodnje će verovatno podstaći cijene "crnog zlata" tokom 2018. godine, smatraju analitičari banke "Goldman Saks", zbog čega su podigli svoju prognozu cijene sjevernomorske nafte "brent" sa ranijih 58 na 62 dolara po barelu u narednoj godini, a američke "lake" nafte (WTI) sa 55 na 57,50 dolara za barel.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) i Međunarodna agencija za energetiku (IEA) nagovestile su snažan rast globalne potražnje u 2018. godini od 1,3 posto ili više.

Posljednjih mjeseci, američki proizvođači nafte iz škriljaca iznenadili su tržišne učesnike načinom na koji su ubrzano povećali proizvodnju, u uslovima rastućih cijena nafte.

Gotovo cjelokupno povećanje američke proizvodnje nafte posljednjih godina potiče od škriljaca, koji čine gotovo dve trećine aktuelne proizvodnje nafte u SAD-u.

SAD, takođe, nisu dio globalnih nastojanja da se obuzda nivo proizvodnje.

Nafta bi, prema riječima Kolvina, mogla lako da padne na nivo od 50 dolara po barelu do kraja prvog tromesečja, a, kako kaže, ne bi bio iznenađen ni da "sklizne" na nivo od 45 dolara za barel.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital