al
Ukupan obim dvomjesečne razmjene RS-a 720 miliona dolara

Kapital / IZVJEŠTAJI

Ukupan obim dvomjesečne razmjene RS-a 720 miliona dolara

01.04.2019. 12:04 / Izvor: SRNA

Republika Srpska je za prva dva mjeseca ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske robne razmjene od 720,07 miliona dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,7 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost izvoza bila je 321,15 miliona dolara, a uvoza 392 miliona dolara. Vrijednost ostvarenog izvoza za prva dva mjeseca ove godine manja je za 10,5 odsto, a uvoza za 9,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

RS je najveći obim spoljnotrgovinske ramjene ostvarila sa Srbijom, i to više od 107 miliona dolara, zatim 103,5 miliona dolara sa Italijom, te gotovo 68 miliona dolara sa NJemačkom.

U spoljnotrgovinskoj razmjeni sa EU, izvoz RS-a bio je veći od 249 miliona dolara, a uvoz 218,35 miliona dolara.

Vrijednost izvoza u EU u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period manja je za 8,9 odsto, a uvoza za 3,9 odsto.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je RS u poslovanju sa EU, kao svojim najznačajnijim spoljnotrgovinskim partnerom, u prva dva mjeseca ove godine ostvarila manji obim razmjene nego u istom prošlogodišnjem periodu, ali i da je vidljivo povećanje obima poslovanja u februaru u odnosu na januar ove godine.

"Ukupno posmatrano, prva dva mjeseca pokazuju suficit u poslovanju sa EU, struktura uvoza i izvoza već ukazuju približne prosječne procente kao i u nekoliko ranijih godina. Nastavljeno je ostvarivanje suficita u poslovanju sa određenim brojem članica te grupacije kao i u prošloj godini, a sa ponekim državama EU, kada se posmatra pokrivenost uvoza izvozom, popravlja se razlika u korist izvoza", navela je Stojadinovićeva.

Prema njenim riječima, sve to ukazuje da bi RS realno mogla ostvariti i u ovoj godini pozitivno poslovanje u robnoj razmjeni sa EU. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital