5 koraka za odabir Coaching edukacije ili usluge Coach-a

07.02.2019. 14:44 / Izvor: Akta.ba
5 koraka za odabir Coaching edukacije ili usluge Coach-a

Danas biti Coach je itekako popularno a i sve više profitabilno bilo da se radi o Life Coachingu, Business Coachingu ili nekoj drugoj oblasti.

Želite se profesionalno baviti Coaching-om i postati internacionalno certifikovani Coach ili tražite usluge Coach-a.

U ovom tekstu bi htio da vam dam određene smjernice kako da stvarno postanete certifikovani Coach a ukoliko tražite usluge Coach-a na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora istog.

Coaching je zanimanje 21.vijeka. Zvanje koje je u svijetu postalo traženo a danas sve više postaje aktuelno i na ovim našim prostorima Balkana.

Obzirom da bi se neko bavio Coaching-om ne postoje neka stroga pravila, onda je puno onih koji se “neovlašteno” predstavljaju se kao Coach-evi i bave ovim poslom. Isti često posjeduju sumnjive certifikate i pohađali su “vikend seminare” a svojim lošim i neetičnim radom i željom za brzom zaradom štete profesiji i stvaraju odbojnost kod šire populacije i od zanimanja koje ima za cilj pomoć drugim osobama stvara ublehu.

Danas biti Coach je itekako popularno a i sve više profitabilno bilo da se radi o Life Coachingu, Business Coachingu ili nekoj drugoj oblasti.

Prije svega ono što trebamo znati da je zvanje Coach-a sasvim nešto drugo od zvanja psihologa, psihotarapeuta, konsultanta, savjetnika, mentora, trenera itd.

Coach je posebno zanimanje i da bi neko stekao isto mora proći određenu edukaciju sa kojom će biti osposobljen za kvalitetan rad.

Navešću vam 5 koraka na koje trebate obratiti pažnju ukoliko želite stvarno da postanete certifikovani Coach odnosno da koristite usluge kvalitetnog Coach-a.

1. Da bi postali certifikovani Coach trebate pohađati Coaching edukaciju u minimalnom trajanju od 200 sati.

U BiH a i u okruženju veliki je broj treninga na temu Coaching-a gdje vam sa popmeznim naslovima poručuje i nudi da postanete Life ili Business Coach. Edukacije su obično u trajanju od jednog vikenda pa do nekih 10-tak dana.

Edukacija koju sprovodim u trajanju je od 220h kroz period od 30 dana, koja je sastavljena iz dva dijela i to NLP Practitioner, IN treninga 130h/18 dana i Coach, ICI treninga 90h/12 dana.

2. Navedena edukacija treba da bude provedena po planu i programu neke od renomiranih svjetskih asocijacija.

Obzirom na neuređeno stanje u ovoj oblasti mnoge edukacijske kuće nude svoje planove i programe edukacija koji nisu usklađeni sa standardima vodećih organizacija. Plan i program može biti usklađen ali ne i odobren od strane određene organizacije i tu nastaju problemi kod izdavanja certifikata. Pored ovog često grupe pojedinaca koje nisu u mogućnosti da ponude kvalitetne edukacije po planovima međunarodnih organizacija pribjegavaju osnivanju vlastitih organizacija kako bi sebi podigli kredibilitet a na kraju dolazimo do velikih problema pri daljim edukacijama odnosno priznavanjima certifikata.

Edukaciju koju sprovodim izvodi se prema planu i programu Internacionalne asocijacije Coaching instituta (ICI) sa sjedištem u Berlinu. ICI je vodeća internacionalna Coaching asocijacija koja je prisutna u preko 60 zemalja svijeta i gdje se prema istom standardu školuju budući Coach-evi raznih profila.

3. Edukaciju treba da sprovede ovlaštena organizacija ili trener ovlašten od strane te organizacije.

Često treninge organizuju pojedinci u svoje ime i pod motom “usklađenosti sa planom i programom” nekih organizacija. Ovdje neću da kažem da na tim treninzima nećete ništa naučiti, ali ako želite validan certifikat onda dobro promislite prije donošenja odluke o edukaciji kod ovakve organizacije.

ICI treninge za sticanje zvanja Coach-a, odnosno unapređenje Coaching vještina širom svijeta sprovode ovlašteni ICI treneri koji su prošli vrhunske edukacije. Moj status ovlaštenog ICI Coaching trenera možete provjeriti putem web stranice ICI asocijacije.

4. Certifikat koji dobijate treba da glasi da ste stekli zvanje Coach (Life ili Business).

Često edukacija na koju ste krenuli u svom nazivu ima riječi “Coach ili Coaching” i marketinški rečeno nakon završene edukacije možete se baviti Coaching-om. Da, a da li ste na kraju postali Coach, šta vam piše na certifikatu. Obično na potvrdi ili certifikatu piše da ste završili određeni trening u navedenom broju sati i da je on “usklađen, eventualno odobren” u skladu sa planom vodećih internacionalnih organizacija.

Da bi stekli zvanje i certifikat Coach-a navedene internacionalne organizacije potrebno je da se ispune uslovi određene organizacije. O ovome često na početku nije bilo govora i preedstavlja dodatnu investiciju novca i vremena. Na kraju saznate da se morate još puno i neplanirano posvetiti ispunjavanju uslova određene organizacijeu i gdje ste, šta ste, na pola puta niti nastavit niti odbaciti, a niste zvanično Coach već postajete neko sa nekim izmišljenim zvanjem koje lijepo zvuči.

Prema planu i programu ICI-a koji sprovodim, polaznici nakon završene edukacije i polaganja certifikacijskog ispita stiču zvanje Coach-a, Life Coach-a, Business Coach-a ili nekog drugog usmjerenja i dobijaju validan certifikat izdat od strane ICI, zaveden pod posebnim registarskim brojem.

5. Nakon završetka treninga i sticanja certifikata treba da se nalazite u bazi Coach-eva eminentne organizacije gdje svako javno može provjeriti vaš status.

Da li je organizacija kod koje pohađate trening, odnosno Coach kojeg želite da angažujete priznat od neke internacionalne organizacije. Prisutnost svega i svašta na tržištu dovodi nas do toga da više ne treba da vjerumo nikome na riječ i da sve rečeno provjerimo.

Danas samo one organizacije koje organizuje edukacije i oni Coach-evi koji su javno dostupni i za koje se zna možete vjerovati, da jesu oni za koje se izdaju i da nude priznate edukacije, odnosno da su oni ispravno certifikovani, priznati i da neko garantuje za njih.

Ukoliko nisu prisutni on-line ili vam pokušavaju na neke druge načine “prodati” svoj kredibilitet onda tu očito nešto nije u redu.

Nakon završene edukacije koju sprovodim i sticanja certifikata Coach-a naćiće te se u bazi Coach-eva sa ostalim kolegama iz preko 69 zemalja svijeta.

Na zvaničnoj stranici ICI možete se uvjeriti da sam ovlašten za edukaciju i izdavanje validnih certifikata. Tu takođe možete pronaći i moje ovlaštene kolege za edukaciju kako iz okruženja tako i cijelog svijeta.

Takođe u svakom momentu možete provjeriti koji to Coach-evi iz BiH zadovoljavaju standarde i koje možete slobodno angažovati za rješavanje vaših problema.

Ukoliko prilikom izbora vaše Coaching edukacije ili Coach-a nije zadovoljena bilo koja od navedenih tačaka slobodno se zapitajte da li ste podlegli marketinškoj priči i dajete novce za nešto što nikad nećete zvanično postati, odnosno da ste odabrali Coach-a koji ima dobar marketing a ne znanje i zvanje.

Šemsudin Zaimović, Coach Master Trainer, ICI – Agencija Slapovi znanja

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera