Uputstvo o načinu popunjavanja obrasca prijave imovine i elektronskog obrasca

21.04.2022. 08:00 / Izvor: Službene novine Kantona Sarajevo
Uputstvo o načinu popunjavanja obrasca prijave imovine i elektronskog obrasca

Ovim uputstvom propisuje se način popunjavanja Obrasca prijave imovine iz člana 18a. Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i elektronskog obrasca iz člana 18b. Zakona.

Službene novine Kantona Sarajevo broj 16/22 (21.4.2022.)

Na osnovu člana 18b. stav (5). Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 18/19 i 12/22), Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo donosi

 

UPUTSTVO

O NAČINU POPUNJAVANJA OBRASCA PRIJAVE IMOVINE I ELEKTRONSKOG OBRASCA

 

I - OSNOVNE ODREDBE
 

1) Ovim uputstvom propisuje se način popunjavanja Obrasca prijave imovine iz člana 18a. Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 18/19 i 12/22 - u daljem tekstu: Zakon) i elektronskog obrasca iz člana 18b. Zakona.

2) Nosioci javnih funkcija u Kantonu Sarajevo koji imaju obavezu prijave imovine propisani su članom 4. tač. a), b) i c) Zakona.

3) Nosioci javnih funkcija u Kantonu Sarajevo prijavu imovine mogu podnijeti na dva načina:

- na Obrascu prijave imovine i

- elektronskom obrascu.

4) Obrazac prijave imovine i elektronski obrazac dostupni su na internetskoj stranici Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (u daljem tekstu: Ured) www.anticorrupiks.com.
 

II - POPUNJAVANJE I DOSTAVLJANJE OBRASCA PRIJAVE IMOVINE

 

5) Nosilac javne funkcije prvo popunjava Obrazac prijave imovine podacima o svojoj imovini (za sebe). Obrazac prijave imovine popunjavaju se na sljedeći način:

- U rubriku "SVRHA PODNOŠENJA" unijeti jednu od sljedeće četiri mogućnosti propisane Zakonom:

a) Prijavljivanje imovine prilikom preuzimanja dužnosti,

b) Godišnje prijavljivanje imovine,

c) Prijavljivanje imovine poslije završetka dužnosti ili razrješenja,

d) Prijavljivanje na zahtjev Ureda.

- U rubriku "DATUM PODNOŠENJA" unijeti datum kada nosilac javne funkcije podnosi Obrazac prijave imovine Uredu.

- U dijelu Obrasca prijave imovine "1. PODACI O NOSIOCU JAVNE FUNKCIJE" unijeti ime, prezime i jedinstveni matični broj (JMBG) nosioca javne funkcije (JMBG neće biti javno objavljen).

- Dio Obrasca prijave imovine "2. PODACI O BLISKOM SRODNIKU" nosilac javne funkcije nepopunjava u svom Obrascu prijave imovine. Ovaj dio nosilac javne funkcije popunjava kada prijavljuje imovinu bliskog srodnika, koji ima imovinu odvojenu od imovine nosioca (u drugom Obrascu, nakon što je popunio Obrazac sa podacima o svojoj imovini). Nosilac javne funkcije unosi ime i prezime bliskog srodnika, te znakom "X" označava srodstvo sa bliskim srodnikom (odabrati jednu od 7 ponuđenih opcija).

- Dio Obrasca prijave imovine "3. PODACI O LICU KOJE ŽIVI U ZAJEDNIČKOM DOMAĆINSTVU SA NOSIOCEM JAVNE FUNKCIJE" nosilac javne funkcije nepopunjava u svom Obrascu prijave imovine. Ovaj dio nosilac javne funkcije popunjava samo ukoliko prijavljuje imovinu lica s kojim živi u zajedničkom domaćinstvu, a to lice mu nije bliski srodnik, u smislu Zakona (u drugom Obrascu, nakon što je popunio Obrazac sa podacima o svojoj imovini). Nosilac javne funkcije unosi ime i prezime lica koje s njim živi u zajedničkom domaćinstvu, te upisuje srodstvo sa ovim licem.

- U dio Obrasca prijave imovine "4. PODACI O FUNKCIJI I INSTITUCIJI IMENOVANJA/IZBORA" unijeti puni naziv javne funkcije koju nosilac javne funkcije obnaša (npr. član Upravnog odbora, predsjednik Skupštine javnog preduzeća i dr.), kao i puni naziv i adresu organa/institucije imenovanja/izbora, te datum imenovanja na javnu funkcije i datum predaje prijave Uredu. Rubrika "DATUM RAZRJEŠENJA" popunjava se samo ako je "SVRHA PODNOŠENJA" prijavljivanje imovine poslije završetka dužnosti ili razrješenja.

- U dijelu Obrasca prijave imovine "5. PODACI O NEPOKRETNOJ IMOVINI" u rubriku "VRSTA NEKRETNINE" unijeti o kojoj se nekretnini radi (npr: stan, kuća, građevinsko zemljište, šuma, garaža, poljoprivredni objekat, poljoprivredno zemljište, stambeni objekat, poslovni objekat i dr).

U rubriku "POVRŠINA" unijeti površinu nekretnine (u kvadratnim metrima/m²).

U rubrike "OPŠTINA/GRAD GDJE SE NALAZI" i "DRŽAVA GDJE SE NALAZI" upisati tražene podatke za bliže određenje nekretnine.

U rubriku "NAČIN STICANJA/PORIJEKLO" unijeti koji je način sticanja nekretnine (npr. nasljeđivanje, kupovina, sudskom odlukom i dr.).

U rubriku "VRSTA VLASNIŠTVA" unijeti radi li se o privatnom vlasništvu, suvlasništvu ili vanknjižnom vlasništvu. Ukoliko se radi o suvlasništvu u rubriku "SUVLASNIŠTVO" navesti o kojem se procentu radi.

U rubriku "PRETPOSTAVLJENA VRIJEDNOST" unijeti tržišnu vrijednost nekretninine u trenutku popunjavanja Obrasca prijave imovine, izraženu u KM.

U rubriku "NABAVNA VRIJEDNOST" se unosi nabavna vrijednost nekretnine samo ako je nosilac javne funkcije u rubrici "NAČIN STICANJA/PORIJEKLO" kao način sticanja nekretnine naveo kupovinu (navesti iznos u KM).

U rubriku "VRSTA SREDSTAVA KOJIM JE IMOVINA KUPLJENA" nosilac javne funkcije upisuje sredstva kojim je kupio nekretninu (npr. gotovina, kredit, zajam i dr.).

Rubriku "IZVOR SREDSTAVA KOJIM JE IMOVINA KUPLJENA" nosilac javne funkcije popunjava tako što u istu unosi izvor iz kojeg su sredstva za kupovinu nekretnine obezbjeđena (npr. štednja, bankarski kredit, zajam, certifikati, prodaja druge nekretnine i dr.).

Nosilac javne funkcije rubrike "VRSTA SREDSTAVA KOJIM JE IMOVINA KUPLJENA" i "IZVOR SREDSTAVA KOJIM JE IMOVINA KUPLJENA" popunjava samo ako je u rubrici "NAČIN STICANJA/PORIJEKLO" naveo kupovinu kao način sticanja konkretne nekretine.

U slučaju da nosilac javne funkcije ima više nekretnina, potrebno je da dio Obrasca prijave imovine "5. PODACI O NEPOKRETNOJ IMOVINI" kopira onoliko puta koliko ima nekretnina koje prijavljuje i unese tražene podatke o istim.

- U dijelu Obrasca prijave imovine "6. PODACI O POKRETNOJ IMOVINI" u rubriku "VRSTA" unijeti o kojoj se vrsti pokretne stvari radi (npr. putnički automobil,teretno vozilo, motocikl, zlato, umjetnine, nakit i dr.).

U rubriku "GODINA PROIZVODNJE" upisati godinu proizvodnje pokretne stvari, ukoliko je poznata.

U rubriku "GODINA KUPNJE" upisati godinu kupnje pokretne stvari, ukoliko je ista stečena kupovinom.

U rubriku "NABAVNA VRIJEDNOST" upisati nabavnu vrijednost pokretne stvari (ako je pokretna stvar stečena kupovinom).

U rubriku "PRETPOSTAVLJENA VRIJEDNOST" unijeti tržišnu vrijednost pokretne stvari u trenutku popunjavanja Obrasca prijave imovine, izraženu u KM.

U rubriku "OBLIK VLASNIŠTVA" unijeti da li se pokretna stvar nalazi u privatnom vlasništvu ili u suvlasništvu.

U slučaju da nosilac javne funkcije ima više pokretnih stvari, potrebno je da dio Obrasca prijave imovine "6. PODACI O POKRETNOJ IMOVINI" kopira onoliko puta koliko ima pokretnih stvari koje prijavljuje i unese tražene podatke o istim.

- Dio Obrasca prijave imovine "7. PODACI O PRIHODIMA OD FINANSIJSKOG KAPITALA, AUTORSKIH PRAVA I OBAVEZAMA" popunjava nosilac javne funkcije samo ukoliko ima vrijednosne papire ili druge osnove prihoda. Na lijevoj strani ovog dijela Obrasca prijave imovine ponuđeni su vrijednosni papiri i drugi osnovi prihoda. Ukoliko nosilac ima jedan od ponuđenih prihoda (npr. štednja), u nastavku rubrike unosi podatake koji se odnose na "PRAVNO LICE" u kojem ima štednju, "DRŽAVA" u kojoj se nalazi to pravno lice i "IZNOS" navedene štednje.

U slučaju da nosilac javne funkcije ima više istovjetnih prihoda (npr. dionica), potrebno je da rubriku "DIONICE" kopira onoliko puta koliko ima dionica u različitim pravnim licima i unese tražene podatke o istim.

- Dio Obrasca prijave imovine "8. FINANSIJSKE OBAVEZE PREMA DRUGIM LICIMA" nosilac javne funkcije popunjava samo ukoliko ima finansijske obaveze prema drugim licima. U rubriku "VRSTA OBAVEZE" unijeti vrstu finansijske obaveze (npr. zajam, kredit - namjenski, nenamjenski, stambeni, hipotekarni, lombardni, lizing i dr.).

U rubriku "NAZIV POVJERIOCA" unijeti puni naziv pravnog lica prema kome postoji finansijska obaveza.

U rubriku "IZNOS OBAVEZE" unijeti iznos finansijske obaveze izražen u KM ili u drugoj valuti, u kojoj je finansijska obaveza nastala.

U rubriku "SJEDIŠTE POVJERIOCA (DRŽAVA)" unijeti sjedište pravnog lica prema kome postoji finansijska obaveza.

U slučaju da nosilac javne funkcije ima više finansijskih obaveza, potrebno je da dio Obrasca prijave imovine "8. FINANSIJSKE OBAVEZE PREMA DRUGIM LICIMA" kopira onoliko puta koliko ima finansijskih obaveza koje prijavljuje i unese tražene podatke o istim.

- Dio Obrasca prijave imovine "9. DRUGA IMENOVANJA" nosilac javne funkcije popunjava samo ukoliko ima i drugih imenovanja na javnu funkciju osim onog navedenog u dijelu Obrasca prijave imovine "4. PODACI O FUNKCIJI I INSTITUCIJI IMENOVANJA/IZBORA"

Tako u rubriku "NAZIV PRAVNOG LICA" potrebno je unijeti puni naziv pravnog lica u kojem vrši javnu funkciju.

U rubriku "NAZIV FUNKCIJE" unijeti puni naziv javne funkcije koju nosilac javne funkcije obnaša (npr. član Upravnog odbora, predsjednik Skupštine javnog preduzeća i dr.).

U rubriku "PREDVIĐENA NAKNADA ZA OBAVLJANJE FUNKCIJE (DA/NE)" unijeti DA ili NE.

U rubriku "IZNOS NAKNADE" unijeti iznos naknade za obavljanje druge javne funkcije, izražen u KM.

U slučaju da nosilac javne funkcije ima više drugih imenovanja/obavlja više javnih funkcija, potrebno je da dio Obrasca prijave imovine "9. DRUGA IMENOVANJA" kopira onoliko puta koliko ima drugih imenovanja koje prijavljuje i unese tražene podatke o istim.

- U dijelu Obrasca prijave imovine "10. PODACI O POKLONIMA", u rubriku "DATUM PRIJEMA POKLONA" unijeti datum prijema poklona.

U rubriku "VRSTA POKLONA" unijeti o kojoj vrsti poklona se radi (npr. sat, umjetnička slika i dr.).

U rubriku "TRŽIŠNA VRIJEDNOST POKLONA" unijeti tržišnu vrijednost poklona u trenutku popunjavanja Obrasca prijave imovine, izraženu u KM.

U rubriku "DAVALAC POKLONA" unijeti naziv/ime organa/institucije/fizičkog lica koje je davalac poklona.

U rubriku "ORGAN/INSITUCIJA KOJEM JE POKLON PREDAT" unijeti puni naziv organa/institucije kojem je nosilac javne funkcije poklon, po njegovom prijemu, predao.

U rubriku "DATUM PREDAJE POKLONA" unijeti tačan datum predaje poklona organu/instituciji kojem je nosilac javne funkcije poklon predao, nakon njegovog prijema.

U rubrici "PROTOKOLARNI POKLON" znakom "X" odabrati jedan od ponuđenih odgovora.

U slučaju da je nosilac javne funkcije primio više poklona u obavljanju iste, potrebno je da dio Obrasca prijave imovine "10. PODACI O POKLONIMA " kopira onoliko puta koliko je primio poklona pri obavljanju funkcije i unese tražene podatke o istim.

U ovaj dio Obrasca prijave imovine unose se samo podaci o poklonima koje je nosilac javne funkcije primio za vrijeme obavljanja javne funkcije i u vezi sa obavljanjem javne funkcije (ne unose se podaci o poklonima koje prima kao privatno lice npr. stan od roditelja, auto od brata i dr.).

- U dijelu Obrasca prijave imovine "11. UKUPNI GODIŠNJI PRIHOD" u rubrici "IZVOR PRIHODA" navesti izvor prihoda (npr. paušal, plata, dividenda po osnovu vlasničkih prava, prihodi od rente, prihodi od autorskih prava, prava intelektualne svojine, patentnih prava, depozita, kamata u bankama i dr.) i visinu prihoda (izraženu u KM), s obzirom na osnov njegovog nastanka.

- U rubrici "UKUPAN PRIHOD" navesti ukupne godišnje prihode po svim osnovama/izvorima sticanja (ukupan prihod unijeti kao zbir svih izvora prihoda).

- U slučaju da nosilac javne funkcije ima više izvora prihoda, potrebno je da rubriku Obrasca prijave imovine "IZVOR PRIHODA" kopira onoliko puta koliko ima različitih izvora prihoda i u rubriku unese prihode i njihove iznose, izražene u KM.

- Dio Obrasca prijave imovine "12. IZJAVE" popunjava se na način da nosilac javne funkcije isti svojeručno potpisuje i datira.

6) Nosilac javne funkcije prvo popunjava Obrazac prijave imovine za sebe lično (sa podacima o svojoj imovini, bez popunjavanja dijelova Obrasca prijave imovine "2. PODACI O BLISKOM SRODNIKU" i "3. PODACI O LICU KOJE ŽIVI U ZAJEDNIČKOM DOMAĆINSTVU SA NOSIOCEM JAVNE FUNKCIJE"). Nakon toga nosilac javne funkcije Obrazac prijave imovine (drugi Obrazac-ne svoj) popunjava podacima o imovini bliskog srodnika/lica koje živi u zajedničkom domaćinstvu s njim (samo ako ova lica imaju imovinu odvojenu od imovine nosioca javne funkcije). Za svakog bliskog srodnika/lice koje živi u zajedničkom domaćinstvu s nosiocem javne funkcije, a koje ima imovinu, potrebno je da popuni i dostavi Uredu poseban Obrazac prijave imovine, sa podacima o njihovoj imovini.

7) Prijavu imovine nosioca javne funkcije čini njegov Obrazac prijave imovine, kao i Obrasci za bliske srodnike/lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu sa nosiocem javne funkcije (koja imaju imovinu odvojenu od imovine nosioca javne funkcije).

8) Nakon popunjavanja Obrasca prijave imovine za sebe i bliske srodnike/lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu sa nosiocem javne funkcije (ukoliko oni imaju imovinu odvojenu od imovine nosioca javne funkcije), nosilac javne funkcije iste potpisuje i dostavlja Uredu, preporučenom poštom na adresu: ulica reisa Džemaludina Čauševića broj 1, 71000 Sarajevo, sa naznakom n/r Erduan Kafedžić, šef Ureda ili neposredno u službene prostorije Ureda.
 

III - POPUNJAVANJE I DOSTAVLJANJE ELEKTRONSKOG OBRASCA

 

9) Nosilac javne funkcije prijavu imovine može izvršiti i elektronskim putem, na elektronskom obrascu.

10) Zahtjev za prijavu imovine na elektronskom obrascu nosilac javne funkcije podnosi putem ikone "PRIJAVA IMOVINE (Elektronski obrazac)", koja se nalazi na početnoj stranici Informacionog sistema Ureda (www.anticorrupiks.com).

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:
uputstvo.pdf

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.