Uredba o poticajnim sredstvima za finansiranje projekata u cilju očuvanja tradicionalnih zanata u KS

22.09.2022. 09:00 / Izvor: Službene novine Kantona Sarajevo
zanati

Ovom uredbom uređuje se pravni okvir za dodjelu budžetskih poticajnih sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata u cilju očuvanja tradicionalnih i starih zanata u Kantonu Sarajevo

Službene novine Kantona Sarajevo broj 38/22 (22.9.2022.)

Na osnovu člana 26. i 28. stav (1) Zakona o Vladi Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 36/14 - Novi prečišćeni tekst i 37/14 - Ispravka) i člana 40. stav (2) Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 75/21), Vlada Kantona Sarajevo, na 95. sjednici održanoj 22.09.2022. godine, donijela je 

 

UREDBU 

O DODJELI POTICAJNIH SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE PROJEKATA U CILJU OČUVANJA TRADICIONALNIH I STARIH ZANATA U KANTONU SARAJEVO 


 

Član 1. 
(Predmet) 

 

Ovom uredbom uređuje se pravni okvir za dodjelu budžetskih poticajnih sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata u cilju očuvanja tradicionalnih i starih zanata u Kantonu Sarajevo, i to: obezbjeđenje sredstava, program utroška sredstava, postupak izbora korisnika sredstava, uslovi i kriteriji u ovom postupku, pravna zaštita podnosioca prijave na javni poziv, odluka o izboru korisnika sredstava, ugovori sa odabranim korisnicima sredstava, nadzor nad korištenjem ugovorenih sredstava i druga pitanja od značaja u provedbi ove uredbe. 
 

Član 2. 
(Svrha) 

 

Svrha ove uredbe je da propiše transparentan, nediskriminatoran i jasan pravni okvir za uspostavu sistema dodjele i korištenja budžetskih sredstava iz predmeta ove uredbe. 
 

Član 3. 
(Načela) 

 

U provedbi ove uredbe obaveza je poštovati sljedeća načela: načelo zaštite javnog interesa, načelo transparentnosti, načelo jednakog i pravičnog tretmana, načelo efikasnosti, načelo srazmjemosti, načelo uzajamnog priznavanja, načelo autonomije volje ugovornih strana i načelo održivog razvoja. 
 

Član 4. 
(Ravnopravnost spolova) 

 

Gramatička terminologija korištena u ovoj uredbi podrazumijeva oba spola. 
 

Član 5. 
(Obezbjeđenje sredstava) 

 

(1) Finansijska sredstva za provedbu ove uredbe planira Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) za svaku kalendarsku godinu. 

(2) Sredstva iz stava (1) ovog člana obezbjeđuju se u Budžetu Kantona Sarajevo, na poziciji Ministarstva "Podrška očuvanju tradicionalniji i starih zanata". 

 

Član 6. 
(Program utroška sredstava) 

 

(1) Program utroška sredstava je dokument kojim se programira finansiranje/sufinansiranje projekata u cilju očuvanja tradicionalnih i starih zanata u Kantonu Sarajevo, u skladu sa odredbama ove uredbe. 

(2) Ministarstvo priprema Program utroška sredstava za tekuću kalendarsku godinu (u daljnjem tekstu: Program). 

(3) Na prijedlog Ministarstva, Vlada Kantona Sarajevo (u daljnjem tekstu: Vlada) donosi odluku o usvajanju Programa. 

(4) Program sadrži: pregled stanja u sektoru tradicionalnih i starih zanata, ukupno planirani iznos sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata, popis tradicionalnih i starih zanata koji su obuhvaćeni Programom, projekte koji su predmet finansiranja/sufinansiranja u Programu, maksimalni iznosi poticajnih sredstava projekata po vrstama projekata iz člana 7. stav (1) ove uredbe iz Programa, prihvatljive troškove u projektima, uslove i kriterije u postupku izbora korisnika-sredstava, pojedinačni broj bodova u svakoj pojedinačnoj grupi iz člana 8. stav (2) ove uredbe, osnovnu strukturu projekta, isprave i drugu dokumentaciju koja se obavezno dostavlja u prijavi na javni poziv iz člana 9. ove uredbe, obavezne elemente ugovora o realizaciji odobrenih sredstava i druge potrebne programske elemente. 

 

Član 7. 
(Projekti finansiranja/sufinansiranja) 

 

(1) U skladu sa ovom uredbom sredstva se mogu odobriti za finansiranje/sufinansiranje: 

a) projekata nabavke mašina, uređaja i alata, u funkciji obavljanja osnovne djelatnosti, 

b) projekata unutrašnjeg uređenja poslovnog prostora za obavljanje osnovne djelatnosti, 

c) projekata nabavke repromaterijala za obavljanje osnovne djelatnosti, 

d) projekata za poboljšanje uslova rada u obavljanju osnovne djelatnosti i 

e) drugih projekata iz Programa, u funkciji očuvanja tradicionalnih i starih zanata. 

(2) Predmet nabavke iz stava (1) ovog člana mora dobavljati poslovni subjekt koji je registrovan i obavlja odnosnu djelatnost u skladu sa zakonskim propisima. 

 

Član 8. 
(Uslovi i kriteriji za ostvarivanje prava na sredstva) 

 

(1) Podnosilac prijave na javni poziv može ostvariti pravo na sredstva po ovoj uredbi: 

a) ako je registrovan i obavlja osnovnu djelatnost koja je obuhvaćena Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih zanata ("Službene novine Federacije BiH", broj 28/22), 

b) ako je njegovo sjedište na području Kantona Sarajevo, 

c) ako je djelatnost iz tačke a) ovog stava obuhvaćena Programom, 

d) ako je u prijavi na javni poziv iz člana 9. ove uredbe dostavio prihvatljiv projekat iz Programa, 

e) ako je dostavio prijavu u skladu sa javnim pozivom iz člana 9. ove uredbe, 

f) ako ispunjava sve ostale uslove iz javnog poziva iz člana 9. ove uredbe i 

g) ako je primjenom kriterija iz stava (2) ovog člana i limita ukupno planiranih sredstava iz člana 6. stav (4) ove uredbe odabran kao korisnik sredstava. 

(2) Kriteriji u postupku izbora korisnika sredstava su: 

a) vrsta djelatnosti iz stava (1) tačka c) ovog člana (maksimalno 30 bodova), 

b) vrsta projekta iz člana 7. stav (1) ove uredbe (maksimalno 30 bodova), 

c) iznos vlastitih finansijskih sredstva u finansiranj u projekta (maksimalno 15 bodova), 

d) broj zaposlenih (maksimalno 10 bodova) i 

e) vremenski period trajanja obrta i tradicija u vođenju obrta, radi očuvanja kulturne i historijske baštine (maksimalno 15 bodova). 

(3) Pojedinačni broj bodova unutar svakog pojedinačnog kriterija iz stava (2) ovog člana utvrđuje se Programom. 

 

Član 9. 
(Javni poziv) 

 

(1) Ministarstvo priprema i obj avlj uj e j avni poziv za finansiranj e/sufmansiranj e proj ekata u cilj u očuvanja tradicionalnih i starih zanata u Kantonu Sarajevo za odnosnu kalendarsku godinu (u daljnjem tekstu: javni poziv). 

(2) Javnim pozivom pozivaju se obrtnici koji ispunjavaju uslove iz javnog poziva da podnesu prijave za ostvarivanje prava iz stava (1) ovog člana. 

(3) Javni poziv objavljuje se na web stranici Ministarstva, a obavještenje o javnom pozivu objavljuje se u "Službenim novinama Kantona Sarajevo" i u jednom dnevnom listu čiji je izdavač pravno lice sa sjedištem u Kantonu Sarajevo. 

(4) Prijava na javni poziv mora sadržavati: uredno popunjen prijavni obrazac, projekat i drugu dokumentaciju propisanu javnim pozivom. 

(5) Prijava na javni poziv, u zatvorenoj koverti, dostavlja se Ministarstvu, direktno na protokol Kantona Sarajevo ili putem pošte. 

(6) Prijava na javni poziv koja nije dostavljena u skladu sa st. (4) i (5) ovog člana neće biti dalje razmatrana. 

(7) Rok za dostavljanje prijave je 30 dana od dana objave obavještenja iz stava (3) ovog člana u "Službenim novinama Kantona Sarajevo44. 

(8) Neblagovremena prijava neće biti uzeta u razmatranje. 

(9) Prijava dostavljena po javnom pozivu ne vraća se podnosiocu prijave. 

(10) Ministarstvo ne snosi nikakve troškove u pripremi i dostavi prijave na javni poziv. 

 

Član 10. 
(Komisija u postupku izbora korisnika sredstava) 

 

(1) U periodu iz člana 9. stav (7) ove uredbe, ministar privrede Kantona Sarajevo rješenjem imenuje Komisiju u postupku izbora korisnika sredstava pojavnom pozivu (u daljnjem tekstu: Komisija). 

(2) Komisija se sastoji od najmanje pet članova, uključujući i predsjednika Komisije, i to: najmanje tri člana iz reda državnih službenika zaposlenih u Ministarstvu i najmanje dva člana iz reda stručnjaka koji nisu u radnom odnosu u kantonalnim organima državne službe, a imenovani su zbog svoje stručnosti kao vanjski saradnici iz reda akademske i/ili poslovne zajednice. 

(3) Broj članova Komisije, uključujući i predsjednika Komisije, mora biti neparan. 

(4) Komisija ima imenovano lice za obavljanje administrativno - tehničkih poslova, koje ne učestvuje u odlučivanju, a imenuje se iz reda zaposlenika Ministarstva. 

(5) U skladu sa rješenjem iz stava (1) ovog člana, Komisija je dužna sačiniti i donijeti Poslovnik o radu Komisije. 

(6) Poslovnik iz stava (5) ovog člana donosi se na prvom sastanku Komisije, konsenzusom. 

 

Član 11. 
(Preliminarni prijedlog korisnika sredstava) 

 

(1) Komisija vrši pregled prijava, obradu i kontrolu podataka iz dokumentacije blagovremenih prijava, ocjenu o ispunjavanju uslova, primjenu kriterija za izbor korisnika sredstava i limita ukupno planiranih sredstava iz člana 6. stav (4) ove uredbe. 

(2) Na osnovu podataka prosteklih iz aktivnosti iz stava (1) ovog člana, Komisija sačinjava preliminarni prijedlog korisnika sredstava sa iznosima ovih sredstava po svakom korisniku. 

(3) Preliminarni prijedlog korisnika sredstava iz stava (2) ovog člana, Ministarstvo isti dan objavljuje na web stranici Ministarstva i oglasnoj ploči Kantona Sarajevo. 

 

Član 12. 
(Pravna zaštita u postupku izbora korisnika sredstava) 

 

(1) Podnosilac prijave u cilju zaštite svojih prava može dostaviti pisani prigovor Ministarstvu, u roku od osam dana od dana objave preliminarnog prijedloga iz člana 11. stav (3) ove uredbe. 

(2) Prigovor iz stava (1) ovog člana dostavlja se direktno na protokol Kantona Sarajevo ili putem pošte. 

(3) Po prigovoru rješava Ministarstvo u roku od 15 dana. 

 

Član 13. 
(Prijedlog korisnika sredstava) 

 

(1) Nakon rješavanja blagovremenih prigovora iz člana 12. ove uredbe, Komisija odmah sačinjava prijedlog korisnika sredstava sa iznosom ovih sredstava po korisniku. 

(2) Prijedlog korisnika sredstava iz stava (1) ovog člana, izvještaj o radu Komisije, kao i svu ostalu dokumentaciju proisteklu u radu Komisije, Komisija dostavlja Ministarstvu, u roku od tri dana od dana sačinjavanja ovog prijedloga korisnika sredstava. 

 

Član 14. 
(Odluka o izboru korisnika sredstava) 

 

(1) Ministarstvo, na osnovu prijedloga iz člana 13. ove uredbe, utvrđuje prijedlog odluke o izboru korisnika sredstava sa iznosom ovih sredstava po korisniku. 

(2) Vlada, na prijedlog Ministarstva, donosi odluku o izboru korisnika sredstava sa iznosom ovih sredstava po korisniku. 

(3) Odluka iz stava (2) ovog člana objavljuje se u "Službenim novinama Kantona Sarajevo" i na web stranici Ministarstva. 

 

Član 15. 
(Ugovor o realizaciji odobrenih sredstava) 

 

(1) Nakon donošenja odluke iz člana 14. stav (2) ove uredbe, Ministarstvo sa odabranim korisnicima sredstava zaključuje pojedinačne ugovore o realizaciji odobrenih sredstava (u daljnjem tekstu: ugovor). 

(2) Ugovor obavezno sadrži: predmet ugovora, iznos odobrenih sredstava, namjenu i uslove dodjele odobrenih sredstava, rokove utroška sredstava, način i rokove izvještavanja o utrošku sredstava, nadzor nad utroškom sredstava, sankcije u slučaju nepoštivanja ugovora, kao i druge neophodne elemente ugovora u cilju uspostavljanja jasnog obligacionog odnosa ugovornih strana. 

(3) Obavezni sastavni dio ugovora je "Izvještaj o realizaciji odobrenih sredstava". 

(4) Prije zaključenja ugovora, odabrani korisnik sredstava obavezan je Ministarstvu dostaviti bjanko ovjerenu mjenicu sa ovjerenom mjeničnom izjavom. 

(5) Mjenica iz stava (4) ovog člana može se realizovati do visine iznosa odobrenih sredstava uvećanog za zakonske zatezne kamate i ugovornu kaznu ako je ugovorena. 

 

Član 16. 
(Nadzor) 

 

Nadzor nad utroškom budžetskih sredstava iz svih pojedinačnih ugovora iz člana 15. ove uredbe, vrši Ministarstvo i Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo - Budžetski inspektorat, po zahtjevu Ministarstva i/ili u okviru svojih redovnih inspekcijskih nadzora. 
 

Član 17. 
(Informacija o realizaciji odobrenih sredstava) 

 

(1) Na osnovu praćenja i evaluacije realizacije odobrenih sredstava, Ministarstvo sačinjava informaciju o realizaciji odobrenih sredstava za odnosnu kalendarsku godinu. 

(2) Informaciju iz stava (1) ovog člana, Ministarstvo dostavlja Vladi, najkasnije do kraja tekuće kalendarske godine za proteklu godinu. 

 

Član 18. 
(Prestanak važenja ranijeg propisa) 

 

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na podsticajna sredstva za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata - obrta ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 15/10 i 29/11). 
 

Član 19. 
(Stupanje na snagu) 

 

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Kantona Sarajevo". 
 

Broj 02-04-36030-27/22
22. septembra 2022. godine
Sarajevo 


Premijer
Edin Forto, s. r. 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.