Upravljanje otpadom

Pravilnik o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda

19.04.2023. 14:00 / Izvor: Službeni glasnik BiH
otpad

Ovim pravilnikom propisuju se lista električnih i elektronskih proizvoda, mjere zabrane i ograničenja korištenja električne i elektronske opreme koja sadrži opasne materije, način i postupak upravljanja otpadom od električnih i elektronskih proizvoda.

Službeni glasnik RS, broj 36, 19.04.2023. godine

 

Na osnovu člana 55. stav 10. Zakona o upravljanju otpadom (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 111/13, 106/15,  2/18 – Odluka Ustavnog suda Republike Srpske, 16/18, 70/20,  63/21 i 65/21) i člana 76. stav 2. Zakona o republičkoj upravi (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 115/18, 111/21,  15/22, 56/22 i 132/22), ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, 30. marta 2023. godine, d o n o s i

 

P R AV I L N I K

O UPRAVLJANJU OTPADOM OD ELEKTRIČNIH I

ELEKTRONSKIH PROIZVODA

 

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se lista električnih i elektronskih proizvoda, mjere zabrane i ograničenja korištenja  električne i elektronske opreme koja sadrži opasne materije,  način i postupak upravljanja otpadom od električnih i elektronskih proizvoda.

Član 2.

(1) Odredbe ovog pravilnika primjenjuju se na otpad od  električnih i elektronskih proizvoda i opreme koja je razvrstana po razredima i podrazredima u tabeli iz Priloga 1. ovog  pravilnika i čini njegov sastavni dio.

(2) Odredbe ovog pravilnika ne primjenjuju se na:

1) velike stacionarne industrijske alate,

2) velika fi ksna postrojenja,

3) putnička i teretna prijevozna sredstva, isključujući  električna vozila na dva točka koja nisu homologna,

4) radne mašine koje su namijenjene isključivo za profesionalnu upotrebu,

5) opremu koja je posebno i isključivo dizajnirana za primjenu u istraživanju i razvoju i koja je namijenjena samo za  poslovnu razmjenu,

6) medicinske proizvode i in vitro dijagnostičke medicinske proizvode, ako se očekuje da će prije kraja životnog  ciklusa biti infektivni, te na aktivne medicinske proizvode  za ugradnju.

 

Član 3.

Cilj ovog pravilnika je uspostavljanje sistema upravljanja  otpadom od električnih i elektronskih proizvoda na način da se  odvojenim sakupljanjem i tretmanom spriječi ili smanji štetni  uticaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

 

 

Kompletan tekst Pravilnika nalazi se u attachment-u

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:
7-11.pdf
PODIJELI:
TAGOVI:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.