Izmjena i dopuna zakona

Zakon o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine

21.03.2024. 14:13 / Izvor: Službeni glasnik BiH
državna služba

U Zakonu o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine

Službeni glasnik BiH, broj 18/24, 15.03.2024. godine

 

Na osnovu člana IV. 4.a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 12. hitnoj sjednici Predstavničkog doma, održanoj 8. marta 2024. godine, i na 3. hitnoj sjednici Doma naroda, održanoj 8. marta 2024. godine, usvojila je

ZAKON
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNOJ SLUŽBI U INSTITUCIJAMA BOSNE I HERCEGOVINE

 

Član 1.

U Zakonu o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 19/02, 35/03, 4/04, 17/04, 26/04, 37/04, 48/05, 2/06, 32/07, 43/09, 8/10, 40/12 i 93/17), u članu 4.a riječi: "42.a), 44." brišu se.

 

Član 2.

Član 5. mijenja se i glasi:

"Član 5.
Savjetnici
Na savjetnike iz člana 4. stav 3. primjenjuju se sljedeći članovi: 14.3a), 14.5, 15.1f), 18., 22., osim tač. a), c) i e), 45. i 46. ovog zakona."

 

Član 3.

U članu 7. stav 1. tačka b) iza alineje 1) dodaje se nova alineja 2), koja glasi:
"2) inspektor;".
Dosadašnje alineje 2), 3) i 4) postaju alineje 3), 4) i 5).

 

Član 4.

Iza člana 10. dodaje se novi član 10a. koji glasi:

 

"Član 10a.
Inspektor
1. Inspektor je državni službenik s posebnim ovlaštenjima koji obavlja poslove inspekcijskog nadzora nad primjenom zakona i drugih propisa donesenih na osnovu zakona, u određenoj oblasti inspekcijskog nadzora.
2. Inspektor je nezavisan i samostalan u svom radu u granicama ovlaštenja utvrđenih zakonom.
3. Inspektor podnosi izvještaj glavnom inspektoru."

 

Član 5.

U članu 14. stav 1. iza riječi "mjesta" dodaju se riječi: "kao i druge poslove i zadatke koje mu dodijeli pretpostavljeni, a koji su u vezi s radnim mjestom."

 

Član 6.

U članu 18. stav 1. tačka c) riječi: "sekretara domova, sekretara Zajedničke službe i" brišu se.

 

Član 7.

U članu 21. stav 2. iza riječi "oglas" dodaju se riječi: "ili sažetak javnog oglasa", a riječi: "i na službenoj internet stranici Agencije" zamjenjuju se riječima: "a na službenoj internetskoj stranici institucije koja raspisuje javni oglas i Agencije integralni tekst javnog oglasa."
Iza stava 2. dodaje se novi stav 3. koji glasi:
"3. Pored informacija koje institucija koja raspisuje konkurs smatra neophodnim, sažetak javnog oglasa obavezno sadrži informaciju na kojoj veb-stranici se nalazi integralni tekst javnog konkursa."
Dosadašnji st. 3, 4. i 5. postaju st. 4, 5. i 6.
U dosadašnjem stavu 4, koji sada postaje stav 5, iza riječi: "objaviti oglas" dodaju se riječi: "ili sažetak javnog oglasa".

 

Član 8.

U članu 24. iza stava 5. dodaje se novi stav 6. koji glasi:
"6. Kada institucija nema na raspolaganju jednog ili oba državna službenika iz stava 2. ovog člana, u komisiju za izbor sekretara s posebnim zadatkom koji rukovodi samostalnom upravnom organizacijom institucija uz saglasnost Agencije predlaže rukovodećeg državnog službenika iz drugih institucija."

 

Član 9.

U članu 25. iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:
"2. U slučaju ostavke člana komisije za izbor, uslijed sukoba interesa ili nekog drugog opravdanog razloga koji se mora obrazložiti, Agencija je dužna najkasnije u roku od sedam dana imenovati novog člana komisije za izbor. U slučaju imenovanja novog člana komisije za izbor iz institucije na koju se javni konkurs odnosi, a institucija ne može osigurati novog člana koji ima akademsko i profesionalno iskustvo u oblastima obuhvaćenim procesom javnog konkursa, Agencija imenuje novog člana s liste eksperata."
Dosadašnji st. 2, 3, 4. i 5. postaju st. 3, 4, 5. i 6.

 

Član 10.

U članu 28. stav 3. interpunkcijski znak "tačka" zamjenjuje se interpunkcijskim znakom "zarez" te se dodaju riječi: "u roku od tri dana."
Iza stava 3. dodaje se novi stav 4, koji glasi:
"4. Agencija je dužna u roku od pet dana prije isteka roka za imenovanje najuspješnijeg kandidata od strane nadležne institucije iz stava 2. ovog člana upozoriti organ za imenovanje o proteku roka za imenovanje."

Dosadašnji st. 4, 5, 6, 7. i 8. postaju st. 5, 6, 7, 8. i 9.

 

Član 11.

U članu 29. dodaje se novi stav 6. koji glasi:
"6. Probnom radu ne podliježe osoba koja je u trenutku postavljenja bila državni službenik institucije, osim državnog službenika iz člana 7. stav 1. tačka a) ovog zakona."

 

Član 12.

U članu 30. stav 5. riječi: "najmanje svakih šest mjeseci" zamjenjuju se riječima: "jednom godišnje (redovna ocjena), odnosno najmanje šest mjeseci nakon negativne ocjene rada (vanredna ocjena)".
Iza stava 5. dodaje se novi stav 6. koji glasi:
"6. U slučaju da državni službenik zbog bolovanja, porodiljskog ili roditeljskog odsustva nije radio više od šest mjeseci te zbog toga ne može biti ocijenjen, u obzir će se uzeti njegovi rezultati rada koje je ostvario u periodu za prethodnu godinu prije njegovog odlaska na opravdano odsustvo s posla."
Dosadašnji st. 6, 7, 8. i 9. postaju st. 7, 8, 9. i 10.

 

Član 13.

U članu 33. stav 3. tačka c) riječi: "u skladu s članom 42. ovog zakona" brišu se.

 

Član 14.

U članu 34. stav 2. iza riječi "imenuje" dodaju se riječi: "Vijeće ministara, odnosno druga".
U stavu 4. druga rečenica, koja glasi: "Ponovna dodjela mandata se zasniva na pozitivnoj ocjeni rada" briše se.

 

Član 15.

U članu 49. stav 4. umjesto interpunkcijskog znaka "tačka" stavlja se interpunkcijski znak "zarez" i dodaju riječi: "vodeći računa da se što većem broju državnih službenika omogući učešće".

Član 16.

Član 52. mijenja se i glasi:

"Član 52.
Naknade

Državni službenik ne ostvaruje pravo na otpremninu ako izgubi status državnog službenika, osim ako je zakonom kojim se uređuje oblast plaća i naknada drugačije propisano."

 

Član 17.

U članu 62. stav 2. tačka a) alineja 2) mijenja se i glasi:
"2) pomaže institucijama u realiziranju njihove kadrovske politike, organizacionog razvoja kao i pri uspostavljanju informacionog sistema upravljanja ljudskim potencijalima, pri čemu i sama vodi modul zapošljavanja i modul registra, s podacima iz člana 62a. ovog zakona;".
U tački b) riječ "tromjesečni" zamjenjuje se riječju "polugodišnji".
Stav 6. mijenja se i glasi:

"6. Kada se primjenjuje modul informacionog sistema iz stava 2. ovog člana (modul zapošljavanja), koji će omogućiti elektronsku prijavu kandidata (online prijava), provedbenim aktom će se regulirati način i postupak podnošenja takve prijave, uz elektronsko prikupljanje podataka i dokumentacije potrebne za provođenje odgovarajućeg oglasa, odnosno konkursa."

 

Član 18.

Iza člana 62. dodaje se novi član 62a. koji glasi:

"Član 62a.
Registar zaposlenih

1. Registar zaposlenih predstavlja kadrovsku evidenciju zaposlenih koju vodi Agencija u saradnji s institucijama, a koji čini jedan od modula informacionog sistema upravljanja ljudskim potencijalima.
2. Registar zaposlenih služi za upravljanje kadrovima u vezi s radnim odnosima, a vodi se u elektronskoj formi informatičke baze podataka.
3. U Registru zaposlenih vode se podaci za državne službenike i zaposlenike, kao i za sve druge kategorije zaposlenih, osim policijskih službenika, profesionalnih vojnih lica i zaposlenih u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine i zaposlenih u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, za koje se primjenom odgovarajućeg interfejsa može pristupiti samo statističkim podacima.
4. U Registru zaposlenih vode se podaci o: imenu i prezimenu, jedinstvenom matičnom broju, prezimenu po rođenju, datumu rođenja, državljanstvu, spolu, nacionalnosti, adresi, obrazovanju i stručnom usavršavanju, vještinama, postavljenjima, razrješenjima, stažu i iskustvu, plaćama i naknadama, ocjenama rada, disciplinskim mjerama i krivičnim presudama, a koji su značajni za upravljanje ljudskim potencijalima.
5. Lični podaci koji se vode u Registru zaposlenih, osim imena i prezimena, nisu javni.
6. Pored podataka iz stava 4. ovog člana, Registar zaposlenih sadrži i sve potrebne podatke o institucijama.
7. Vijeće ministara, na prijedlog Agencije, detaljnije regulira uspostavljanje i vođenje Registra zaposlenih.
8. Registar zaposlenih bit će uspostavljen najkasnije u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovog zakona.

 

Član 19.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH".

 

Broj 01,02-02-1-166/24
Sarajevo8. marta 2024. godine

 

Predsjedavajući
Predstavničkog doma
Parlamentarne skupštine BiH
Marinko Čavara, s. r.


Predsjedavajući
Doma naroda
Parlamentarne skupštine BiH
Kemal Ademović, s. r.

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.