Izmjena i dopuna Pravilnika

Porezna rezidentnost

27.03.2024. 10:02 / Izvor: Službene novine Federacije BiH
por

U Pravilniku o poreznoj rezidentnosti ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/22 i 89/22) u članu 1. stav (1) na kraju stava briše se tačka

Službene novine Federacije BiH, broj 21/24, 20.03.2024. godine

 

Na osnovu člana 34. stav (2) Zakona o porezu na dobit ("Službene novine Federacije BiH", br. 15/16 i 15/20) i člana 95. Zakona o Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/02, 28/04, 57/09, 40/10, 27/12, 7/13, 71/14, 91/15 i 44/22), federalni ministar financija - finansija donosi

 

PRAVILNIK
O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O POREZNOJ REZIDENTNOSTI

 

Član 1.
U Pravilniku o poreznoj rezidentnosti ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/22 i 89/22) u članu 1. stav (1) na kraju stava briše se tačka i dodaju riječi: "i u druge svrhe propisane ovim pravilnikom."

U stavu (2) obrasci: "Zahtjev za izdavanje potvrde o rezidentnosti fizičkih lica (Obrazac ZCOR – 101) i Zahtjev za izdavanje potvrde o rezidentnosti pravnih lica (Obrazac ZCOR-103)" zamjenjuju se novim obrascima, obrasci "Potvrda o rezidentnosti fizičkih lica (Obrazac COR-102) i Potvrda o rezidentnosti pravnih lica (Obrazac COR-104)" zamjenjuju se novim obrascima: "Potvrda o rezidentnosti fizičkih lica (Obrazac COR-102 (A)), Potvrda o rezidentnosti fizičkih lica (Obrazac COR-102 (B)), Potvrda o rezidentnosti fizičkih lica (Obrazac COR-102 (C)), Potvrda o rezidentnosti pravnih lica (Obrazac COR-104(A)), Potvrda o rezidentnosti pravnih lica (Obrazac COR-104(B)), Potvrda o rezidentnosti pravnih lica (Obrazac COR-104(C))" koji se nalaze u prilogu ovog pravilnika i čine njegov sastavni dio.

U stavu (3) Uputstva: "Anex 1. Uputstvo o popunjavanju Zahtjeva za izdavanje potvrde o rezidentnosti fizičkih lica (Obrazac ZCOR – 101), Anex 2. Uputstvo o popunjavanju Zahtjeva za izdavanje potvrde o rezidentnosti pravnih lica (Obrazac ZCOR – 103)" zamjenjuju se novim Uputstvima koji se nalaze u prilogu ovog pravilnika i čine njegov sastavni dio.

 

Član 2.

Član 20. mijenja se i glasi:

"Član 20.
(Potvrda o rezidentnosti)
(1) Potvrdu o rezidentnosti izdaje Porezna uprava na zahtjev lica, u svrhu ostvarivanja prava prema Ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i u svrhu dokazivanja statusa rezidentnosti u Bosni i Hercegovini – Federacija Bosne i Hercegovine.

(2) Potvrda o rezidentnosti se izdaje za jedan porezni period.

(3) Potvrda o rezidentnosti može se izdati:
a) nakon isteka poreznog perioda u svrhu ostvarivanja prava na povrat više plaćenog poreza (npr. "Potvrda o rezidentnosti za porezni period 2023. godine" izdata u 2024. godini).
b) u toku poreznog perioda u svrhu ostvarivanja prava na umanjenje porezne obaveze ili izuzimanje od plaćanja poreza (npr. "Potvrda o rezidentnosti za porezni period 2024. godine" izdata u 2024. godini).
c) u toku poreznog perioda ili nakon isteka poreznog perioda u svrhu dokazivanja statusa rezidentnosti u Bosni i Hercegovini – Federacija Bosne i Hercegovine.

(4) Potvrda o rezidentnosti će se izdati:
a) licu koje se smatra stvarnim rezidentom Federacije u skladu s ovim pravilnikom,
b) licu koje se može smatrati stvarnim rezidentom Federacije u skladu s ovim pravilnikom, nakon provedene procedure utvrđivanja ili promjene statusa rezidentnosti iz člana 21. ovog pravilnika,
c) licu koje se smatra potencijalnim rezidentom Federacije u skladu s ovim pravilnikom, nakon provedene procedure utvrđivanja ili promjene statusa rezidentnosti iz člana 21. ovog pravilnika.
(5) Porezna uprava može ovjeriti i obrazac koji propisuje nadležni organ druge države sa kojom Bosna i Hercegovina ima potpisan ili ratifikovan Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u slučajevima kada bi sama izdala Potvrdu o rezidentnosti kojom se dokazuje status rezidenta Federacije.
(6) Potvrda o rezidentnosti se izdaje na Obrascu COR-104 (A) za pravna lica, a na Obrascu COR-102 (A) za fizička lica, za ostvarivanje prava koja proizlaze iz Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, i to:
a) za umanjenje porezne obaveze, ili
b) izuzimanje od plaćanja poreza, ili
c) povrata više plaćenog poreza.

(7) Potvrda o rezidentnosti se izdaje na Obrascu COR-104 (B) za pravna lica, a na Obrascu COR-102 (B) za fizička lica, za ostvarivanje ovdje navedenih prava sa državama sa kojima Bosna i Hercegovina nema Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, i to:
a) za umanjenje porezne obaveze, ili
b) izuzimanje od plaćanja poreza, ili
c) povrata više plaćenog poreza.


(8) Potvrda o rezidentnosti se izdaje na Obrascu COR-104 (C) za pravna lica, a na Obrascu COR – 102 (C) za fizička lica u svrhu dokazivanja statusa rezidentnosti Bosne i Hercegovine – Federacije BIH, za npr. zapošljavanje, školovanje, stipendiranje, otvaranje računa u inostranstvu, nabavki, pravnih usluga i slično."

 

Član 3.
Član 27. mijenja se i glasi:
"Član 27.
(Međunarodni postupak odlučivanja)

(1) Po zaprimljenom Obrascu ZCOR-101 ili ZCOR 103, Porezna uprava će odlučivati o rezidentnosti lica. Ukoliko postoji indicija da je podnosilac zahtjeva dvojni rezident prema Ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i nema pribavljen dokaz od podnosioca zahtjeva od druge države ugovornice o rezidentnosti, Porezna uprava odlučuje na osnovu testova iz člana 22. stav (2) ovog pravilnika. Ukoliko rezultati testova ukazuju na dvojnu rezidentnost, Porezna uprava će pokrenuti međunarodni postupak utvrđivanja rezidentnosti.

(2) Nezavisno od stava (1) ovog člana, Porezna uprava može i po službenoj dužnosti pokrenuti međunarodni postupak utvrđivanja rezidentnosti ukoliko ima saznanja da je rezident postao nerezident i obrnuto, ili u drugim slučajevima.

(3) Međunarodni postupak utvrđivanja rezidentnosti Porezna uprava pokreće dostavljanjem zahtjeva za utvrđivanje rezidentnosti i rezultata testova iz člana 22. stav (2) ovog pravilnika prema Federalnom ministarstvu finansija, sa svim podacima i dokumentima neophodnim za odlučivanje.

(4) Međunarodni postupak utvrđivanja rezidentnosti može biti pokrenut i od druge države ugovornice, dostavljanjem zahtjeva za utvrđivanje rezidentnosti od strane Federalnog ministarstva finansija prema Poreznoj upravi.

(5) U slučaju iz stava (4) ovog člana, Porezna uprava je dužna utvrditi rezidentnost lica primjenom testova iz člana 22. stav (2) ovog pravilnika i dostaviti Federalnom ministarstvu finansija prijedlog rezidentnosti, rezultate testova sa svim podacima i dokumentima.

(6) Kada poznate okolnosti ne budu omogućile utvrđivanje statusa lica kao rezidenta ili nerezidenta, smatrat će se nepromijenjenim sve dok okolnosti ne postanu jasne.

(7) Nakon provedenog međunarodnog dogovora, Federalno ministarstvo finansija dostavlja Poreznoj upravi odluku o rezidentnosti lica kao rezidenta ili nerezidenta. Porezna uprava će evidentirati rezidentnost odnosno nerezidentnost lica u porezne svrhe u svojim evidencijama, i o istom obavijestiti lice.

(8) Tokom trajanja postupka međunarodnog odlučivanja takvo lice će Porezna uprava smatrati rezidentom. Za obaveze za povrat poreza koje nastanu promjenom u međunarodnom odlučivanju, Porezna uprava će utvrditi pravo na povrat rješenjem i dostaviti poreznom obvezniku i nadležnom kantonalnom ministarstvu finansija."

 

Član 4.
(Stupanje na snagu)

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

Broj 05-02-2-2805-2/22
Marta 2024. godine


Ministar
Toni Kraljević, s. r

Kompletan tekst se nalazi u attachmentu

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:
700.htm

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.