Dženeta Schitton, od pravnice do savjetnice za lični brending

25.01.2021. 13:07 / Izvor: Akta.ba
Dženeta Schitton, od pravnice do savjetnice za lični brending

Svaka prepreka je lekcija koja čeka da bude naučena životni je moto sarajke Dženeta Schitton sa adresom u Beču. Odrasla je u Sarajevu gdje je završila gimnaziju, a nakon toga se upisala na Pravni fakultet.

Svaka prepreka je lekcija koja čeka da bude naučena, životni je moto Sarajke Dženeta Schitton sa adresom u Beču. Odrasla je u Sarajevu gdje je završila gimnaziju, a nakon toga se upisala na Pravni fakultet.

"Na zadnjoj godini fakulteta sam se odselila u Sloveniju gdje sam na Evropskom pravnom fakultetu završila dodiplomski i upisala dva postdiplomska studija. Prvo sam upisala postdiplomski studij Pravo, na kojem sam se najviše skoncentrisala na istraživanje prava EU na području online marketinga i igara na sreću.

Godinama sam se u sklopu studija bavila istraživanjem regulacije i marketinga igara na sreću, budući da sam na zadnjoj godini fakulteta bila stipendista jedne slovenačke kazino kompanije te godine su bile u znaku sticanja pravne prakse, uglavnom u advokatskim uredima.

Na drugoj godini magisterija upisala sam još jedan magistarski program "Pravo i menadžment nekretnina", koji me dodatno odveo u svijet marketinga, ali i komercijalnih nekretnina i bankarstva. Kasnije sam se pridružila timu Hypo Alpe Adria banke u Austriji, koji je bio skoncentrisan na restrukturiranje dugova velikih kompanija, koje su se bavile komercijalnim nekretninama sa područja Balkana. Ovo su bile formativne godine u kojima sam pravnu ekspertizu nadogradila sa znanjima iz ekonomije i bankarstva, što mi je danas velika pomoć u projektima kojim se bavim.

Nakon toga posvetila sam se majčinstvu što mi je dalo vremena da analiziram kretanja na tržištu rada, trendove u ekonomiji i odlučim u kojem smjeru želim da moja karijera ide", priča nam Dženeta.

Od kutka za opuštanje do biznisa

Ljubav prema pisanju nosi sa sobom još od studentskih dana kada je radila kao reporterka na Studentskom eFM radiju , a na porodiljskom bolovanju  Glowhunters "kutak za opuštanje" pretvorila je u posao.

"Tek na porodiljskom sam imala priliku da se posvetim pisanju nekih "lakših" tema kao što su moda i lifestyle. Zapravo zbog silnih obaveza nikada nisam imala vremena da se posvetim nečemu takvom. Otvorila sam stranicu glowhunters.com, na kojoj sam počela objavljivati lifestyle sadržaje i tako sam pokrenula biznis.

Moji prvi poslovni angažmani u vezi sa online svijetom društvenih mreža su počeli kada sam primjetila da postoji cijela kategorija zanimanja koja postaju jako popularna a nisu dovoljno istražena. Jedno od njih je i zanimanje tzv. influensera, koje uključuje zanimljive teme poput osobnog brendinga, marketinga i društvene odgovornosti.

Tako je stranica Glowhunters postala platforma za ova istraživanja, koja sam objavljivala u slovenačkom pravnom časopisu Pravna praksa, marketing časopisu Marketing magazin i slično. U godinama koje su slijedile o ovoj temi sam pisala jako puno, savjetovala kompanijama kada se radi o saradnjama sa influencerima kao i samim pojedincima koji žele postati kreatori digitalnih sadržaja i graditi osobni brend", naglasila je Schitton.

 

Trenutno radi na digitalnom brendingu Glowhunters medije i na projektu Fondacije Mozaik Senior Influenseri.

"Od najzanimljivijih projekata na kojima radim u posljednje vrijeme bih izdvojila inicijativu Senior Influenceri koju sam radila sa Fondacijom Mozaik odnosno poduzetničkom zajednicom Lonac, pod podkroviteljstvom Ambasade Kraljevine Švedske. Na tom projektu promovišemo ideju korištenja digitalnih medija u svrhu izgradnje osobnog brenda osoba treće životne dobi.

Također,  radim na jednom jako interesantnom projektu digitalizacije kompanija koje se bave proizvodnjom namještaja u svrhu povećanja izvoza na strana tržišta, koji je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH uz podršku UNDP-a", rekla je blogerica.

Lični brending je njena specijalnost već neko vrijeme radi kao savjetnica za lični brending pa je odlučila da uskoro održi i kurs na ovu temu. U svemu što radi njen muž Christian joj je velika podrška, a trenutno rade zajedno na jednom projektu.

"U  segmentu digitalizacije radim zajedno za mužem, koji je stručnjak na području finansija i nekretnina pa smo osnovali i startup D-darks. Kreirali smo softwer baziran na statistici i umjetnoj inteligenciji koji kompanijama pomaže predvidjeti dešavanja na tržištu te ocijeniti finansijski rizik u vezi sa različitim finansijskim poslovnim odlukama", istakla je Dženeta.

Život u Beču

Dženeta živi u Beču sa mužem i kćerkom. Posljednih mjeseci zbog pandemije kiorona virusa život u Austriji je poprilično usporen.

"Austrija ima divnu geografsku poziciju, koja je dovoljno blizu i Evropi i Balkanu, da u poslovnom i privatnom smislu možemo iskoristiti prednosti oba svijeta. U poredjenju sa Njemačkom, Austrija je puno manja pa je i život donekle umjereniji. Meni se svidja organizovanost i predvidivost sistema na kojem je zasnovan svakodnevni život, što uveliko olakšava svakodnevne privatne i poslovne izazove. Trenutno je život u Austriji jako usporen, mjesecima smo u lockdown-u što je psihološki jako teško, kako za djecu tako i odrasle. Nadamo se da će uskoro ovoj epizodi doći kraj", naglasila je Dženeta.

Život samostalnih poduzetnika nije nimalo jednostavan. Ispunjen je gustim rasporedom od ponedjeljka do petka.

"Volim prirodu i planine, pa vikende obično provodim sa porodicom na taj način, posebno sada u uslovima pandemije. Inače, kao što pretpostavljate život samostalnih preduzetnika je od ponedeljka do petka jako zauzet, pa se u toku svakog radnog dana trudim uzeti malo vremena za aktivnosti kao što su trčanje ili barem kratka šetnja. Zanimam se i za zdravu hranu i zdravi način kuhanja, kao i modne teme o tome često pričam na društvenim mrežama", rekla je Dženneta.

Dobra organizacija i podrška porodice je formula za uspjeh.

"Moja prednost je što smo moj muž i ja  jako dobro uhodan tim. Zajedno radimo, živimo i odgajamo djecu. Uz zdrave životne navike i međusobno razumijevanje nalazimo energiju i vrijeme za sve svakodnevne izazove", zaključila je Dženeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti