Odbranila doktorat

Sarajka Aida Čopra, doktorica sa diplomama iz Sorbone, Firence i Bona

28.01.2023. 10:14 / Izvor: Akta.ba
Aida Čopra

Bosna i Hercegovina ima još jednu doktoricu nauka, Aida Čopra odbranila je doktorat u oblasti romanistike i italijanistike: savremeno pozorište na Sorboni.

Bosna i Hercegovina ima još jednu doktoricu nauka, Aida Čopra odbranila je doktorat u oblasti romanistike i italijanistike: savremeno pozorište na Sorboni.

Ovu informaciju na svom portalu objavio je Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu.

Bosna ponosna! BiH ima još jednu doktoricu nauka: Aida Čopra odbranila doktorat u oblasti romanistike i italijanistike: savremeno pozorište na Sorbonne Université - Faculté des Lettres.

Njen doktorat "Savremeni teatar u svjetlu Commedia dell'Arte" je međunarodnog karaktera i saradnja izmedju Univerzitet Sorbona / Univerzitet u Bonu / Univerzitet u Firenci. Istraživačka laboratorija: EA 1496.

Commedia dell'Arte je bio rani oblik profesionalnog pozorišta, koji potiče iz italijanskog pozorišta. Bio je popularan širom Evrope između 16. i 18. vijeka. Ranije se zvala "italijanska komedija", a poznata je i kao commedia alla maschera, commedia improvviso i commedia dell'arte all'improvviso.

Aida istražuje postojanje ove forme umjetnosti u modernom pozorištu: da vidi koji su njeni sastavni elementi još prisutni. Fokusira se na rad Carla Bosoa, direktora, pedagoga i magistra Commedia dell'Arte u savremenoj praksi.

Aida je magistrirala na Filozofski fakultet Sarajevo Univerzitet u Sarajevu: francuski i italijanski jezik i književnost. Na istom fakultetu je radila kao asistent. Od kako je na doktorskim studijama on takodjer radi kao predavač slavistike na Sorbonne Université - Faculté des Lettres.

"Čestitamo Aida na odbrani doktorata na temu koja definitivno nije jednostavna i što nas predstavljaš među takvim prestižnim institucijama", napisao je Čustović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti