Isticati važnost očuvanja vrijednosti BiH

Dan nezavisnosti BiH obilježen Svečanom akademijom u Vijećnici

01.03.2024. 10:48 / Izvor: Akta.ba
1 mart

Naredni praznik kroz otvaranje pregovora za članstvo u EU, dočekat ćemo nikad bliži evropskoj porodici, rekla je Karić.

Zajednička Svečana akademija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina Kantona Sarajevo povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održana je sinoć u Vijećnici u prisustvu predstavnika političkog, javnog, kulturnog života i diplomatskog kora u BiH.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić čestitala je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kazavši u svom prigodnom obraćanju da uvijek trebamo isticati važnost očuvanja vrijednosti multikulturalne, multinacionalne, suverene, cjelovite i nezavisne države Bosne i Hercegovine.

"To je moralna obaveza svakog Bosanca i Hercegovca, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Ovo je zemlja svih njenih ljudi u kojoj se vjeruje da je ljubav prema komšiji duboki izraz poštovanja i ljubavi prema vlastitom domu. Oni koji su to pokušali razoriti, sami sebe su kaznili mržnjom koja može razoriti njih same ali Bosnu i Hercegovinu – NE", kazala je Karić.

Izrazila je uvjerenje "da ćemo naredni praznik kroz otvaranje pregovora za članstvo u EU, dočekati nikad bliži evropskoj porodici. Neka vječno živi domovina BiH."

O značaju 1. marta 1992. godine, dana u kojem su bh. građani na demokratskom referendumu obnovili nezavisnost Bosne i Hercegovine, govorili su premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Amir Duranović.

U umjetničkom dijelu programa nastupali su glumci ansambla Drame, hor Opere i balet sarajevskog Narodnog pozorišta, te Lejla Jusić, Elvir Solak i Ileš Bečei.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti