Adnan Ahmedić, bh. muzičar: Nastavnik i gitarista

05.10.2015. 12:27 / Izvor: Akta.ba

Adnan Ahmedić rođen je 1975. godine u Sarajevu. Prve muzičke korake započeo je uz Ivana Kalcinu, eminentnog gitaristu i pedagoga koji je sedamdesetih važio za jednog od najboljih gitarista u bivšoj Jugoslaviji.

Adnan Ahmedić, virtuoz za gitarom rođen je 1975. u  Sarajevu i umjetnik je sa izuzetno istančanim pristupom muzici. Njegovo sviranje predstavlja kombinaciju virtuoznosti i delikatnog zvuka. Prve muzičke korake započeo je uz Ivana Kalcinu, eminentnog gitaristu i pedagoga koji je sedamdesetih važio za jednog od najboljih gitarista u bivšoj Jugoslaviji. Nažalost, kontakt sa učiteljem je izgubio, ali zato nije izgubio osjećaj za gitaru. Iz ratne BiH 1995. godine odlazi u Austriju gdje je proveo nekoliko godina na školovanju. Kao nastavnik na predmetu Gitara danas radi u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi Novo Sarajevo.

Diplomu iz oblasti muzike  i zvanje profesora klasične gitare stekao je na  "Prayner Konservatorium" u Austriji. Ahmedić je pohađao masterklas radionice sa poznatim gitaristima: Roberto Aussellom, Alvarom Pierriem, Costasom Cotsiolisom, Tadaschi Sasakijem na brojnim  Festivalima u Evropi.

Najveći uzori nastavnika i muzičara Adnana Ahmedića u umjetničkoj muzici su Johann Sebastian Bach i Wolfgang Amadeus Mozart. U rok-muzici uzore je pronašao u britanskoj grupi Queen koja je, prema njegovom mišljenju, napravila revoluciju u muzičkim standardima, izvođenju i produkciji.

Do sada je objavio dva albuma "Solo&chamber” u izdanju "Sarajevodiska" i Mediterranean Fusion. Riječ je o CD-u različitih muzičkih stilova, a čije kompozicije obuhvataju širi vremenski opus – od barokne muzike do muzike 20. stoljeća.

Krajem godine izaći će i treći Ahmedićev studijski album "Fiesta", a neka od djela odsvirat će na koncertu u Tuzli, koji će biti održan 27. oktobra. On je tim povodom kazao da je u posljednje tri godine napravljen veliki pomak u popularizaciji klasične gitare u BiH, te da ga posebno ohrabruje što nakon koncerata ima priliku razgovarati sa mlađim muzičarima i sa njima podijeliti svoja iskustva, te ih ohrabrivati da vjeruju u svoj "jedinstveni glas iznutra".

"Najveće zadovoljstvo mi predstavlja publika za koju sviram. Ona mi daje krila jer sa njom dijelim sebe svaki put kad sam na sceni. Također i tehnologija, novi mediji poput YouTubea, Facebooka, Twittera stvaraju nove mogućnosti i dovode me u kontakt s kolegama širom svijeta i pomjeraju granice. Sve to me dalje motiviše", istakao je Adnan, dobitnik nagrada na top listama Vienna Classics, Reverbnation Classical Charts i SoundCloud, čime je potvrdio internacionalni uspjeh.

Dodao je da je koncert uživo nešto najljepše na svijetu i da ga profesionalno najviše ispunjava. Ahmedić se pohvalio i novim instrumentom, ručno rađenom gitarom Zorana Kuvača, najboljeg graditelja na ovim prostorima, koja daje poseban nosivi zvuk.

Adnan je u proteklom periodu imao više od 20 koncerata, a slijede nastupi u Banjoj Luci, Zenici, Brčkom, Mostaru...

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti