Sve osnovne škole u Novom Sarajevu dobile prečišćivače zraka

31.01.2022. 12:28 / Izvor: Akta.ba
Novo Sarajevo

Osnovne škole u općini Novo Sarajevo dobile su 200 mobilnih prečišćivača zraka.

Osnovne škole u općini Novo Sarajevo dobile su 200 mobilnih prečišćivača zraka.

Uručivanje ovih uređaja je 28. januara 2022. godine upriličeno u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a uručivanju su prisustvovali i direktori osnovnih škola.

Rezultat je to aktivnosti u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH  (PIPLS), kojeg primarno finansira Švedska, a sufinansira i implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa partnerskim jedinicama lokalne samouprave.

Prečišćivače je dobilo svih deset osnovnih škola koje se nalaze na području ove općine, a koje pohađa više od 6.000 učenica i učenika.

"Kao ljekar i kao načelnik danas sam sretan što smo napravili ovaj iskorak. Svi znamo da je ovo tek kap u čaši, sitni doprinos zaštiti zdravlja i suočavanja s velikim problemom i izazovom zagađenja zraka u Sarajevu. Onečišćenje nećemo riješiti ovim potezom, ali možemo barem doprinijeti da mjesto gdje naša djeca provode najveći dio svog vremena radnim danima – bude sigurnije i zdravije. Nadam se da će naš primjer slijediti i druge jedinice lokalne samouprave", izjavio je načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović.

Planirano je da sve učionice budu opremljene ovim uređajima kako bi se osigurala optimalna čistoća zraka za sve učenike tokom odvijanja nastavnog procesa. Švedska i UNDP su sa Općinom Novo Sarajevo, kroz partnerstvo u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH (PIPLS), realizirali aktivnosti nabavke i dodjele mobilnih prečišćivača zraka za novosarajevske osnovne škole. Kroz PIPLS projekat je za ovu aktivnost osigurano 50.000 KM, dok je Općina izdvojila 25.000 KM.

Projekat unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH (PIPLS), pored ovoga, uspješno realizira brojne aktivnosti sa lokalnim zajednicama širom zemlje. Cilj Projekta je unaprijediti pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

"Pored ovih aktivnosti, sa UNDP-om u BiH, kroz projekat PIPLS, radimo na nekoliko drugih velikih projekata, poput rekonstrukcije Historijskog muzeja BiH i uređenja Park šume Hum. Pred nama je mnogo projekata koji će, po realizaciji, unaprijediti kvalitet života građanki i građana Općine Novo Sarajevo", zaključio je Tanović.

Direktor Osnovne škole "Velešićki heroji", Kenan Trebinjac, se obratio u ime koordinacije direktora osnovnih škola u Novom Sarajevu.

"Hvala donatorima i svima koji su bili uključeni u ovaj proces. Nadam se da ćemo i u budućnosti ostvarivati pozitivnu saradnju i imati partnere u vama", dodao je Trebinjac.

Prečišćivači su osigurani za "Čengić Vila I", "Grbavica I", "Grbavica II", "Hrasno", "Kovačići", "Malta", "Pofalići", "Velešićki heroji", Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" i Osnovnu muzičku i baletsku školu "Novo Sarajevo".

"Nadamo se da smo primjer drugima i da ćemo ovaj program ubrzo proširiti i na 7 srednjih škola koje se nalaze na području Općine Novo Sarajevo. Na nama je da nastavimo raditi i zagovarati aktivnosti i programe koji će olakšati život našim najmlađim", zaključio je Sanel Dragolovčanin, predstavnik Vijeća roditelja.

Đaci su se, nakon raspusta, danas vratili u školske klupe. Ovog polugodišta ih, zahvaljujući podršci Švedske i UNDP-a u BiH, barem u učionicama, čeka čišći zrak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti