Ivana Ćurić, ilustratorica: Kreativnost je ono što me najviše ispunjava

14.11.2016. 09:37 / Izvor: Akta.ba

Nema školske strogosti, nema strogih pravila. Upravo me ta sloboda privukla da radim ilustracije za djecu, kaže Ćurić.

Ivana Ćurić jedna je od naših rijetkih umjetnica koja se bavi ilustracijom. Prošli mjesec je imala i svoju prvu samostalnu izložbu ilustracija u sklopu međunarodnog dječijeg festivala "Vezeni most" koji se održavao u Tuzli.

 O tome kako je krenula u ovu oblast kaže da su je još kao djete zanimale više knjige koje imaju ilustracije. '' I danas se u potpunosti slažem sa Alisom u zemlji čuda koja kaže: 'Kakva je to knjiga bez slika?!", kaže nam ona kroz smijeh.

Uvijek se rado prisjeti dana kad im je profesor na satima slikarstva u srednjoj školi donio desetak pjesama za djecu i zamolio ih da ih ilustriramo.

To je bio njen prvi susret sa ovim tipom slikanja. ''Moju ilustraciju pjesme su tada zapazili urednici dječijeg mjesečnika "Cvrčak" i dobila sam ponudu da radim ilustracije za pomenuti dječiji časopis što je trajalo svih dvanest mjeseci kroz sedam godina. Inače, za "Cvrčak" imam običaj reći da je to moja prva ljubav'', priča za Akta.ba ova mlada umjetnica.

Što se tiče obrazovanja u gradu na rijeci Uni pohađala je osnovnu školu, nakon čega upisuje srednju Umjetničku školu, smjer likovni tehničar za primijenjeno slikarstvo. Tijekom svog srednješkolskog obrazovanja je sudjelovala na više kolektivnih izložbi.  Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu 2012. godine, smjer predškolski odgoj.

Kroz studij se svakodnevno susretala sa literaturom za djecu što joj je davalo dodatnu inspiraciju za ilustriranjem.

''Spontano sam uspjela ujediniti slikarstvo i odgajateljski poziv što me veoma usrećuje, jer je u ilustriranju oboje zastupljeno'', navodi ona.

 Također, uvijek je iznova veseli sloboda izražavanja prilikom slikanja ilustracija.

''Nema školske strogosti, nema strogih pravila, sve odluke su na meni. Od kompozicije i kolorita do izgleda likova. Upravo me ta sloboda privukla da radim ilustracije za djecu. Kreativnost je ono što me najviše ispunjava'', priča naša sugovornica.

O tome koliko je uopće popularno ovo zanimanje kaže da je svima poznato da živimo u vrijeme sveopće krize u kojem su se vrijednosti uveliko poremetile. "Kod nas je takva situacija znatno više izražena nego u inozemstvu. Tako je nažalost mariginalizirana i umjetnost. Ipak, kada je riječ o ilustraciji za djecu, dijete je svugdje dijete i ona je djeci od velikog značaja što me čini neizmjerno sretnom", ističe Ćurić.

Do sada je ilustrirala više od dvadeset naslova bosanskohercegovačkih pisaca i pisaca regiona. Neke od tih knjiga su: ''Slova i note''– Šimo Ešić, ''Pjesma se javlja''– Ismet Bekrić, ''Avantura Miša Miše''– Zdravko Odorčić, ''Cvrkutanke iz sehare''– Muhidin Šarić, ''Habetova koliba'',(deseto izdanje), ''Putnik sanjar'', ''Zaljubljeni mobitel'', ''Vuk Dobrivuk'', ''Ko je to ukrao Mjesec'', ''Manguparije Mutka Genijalca''– Bajruzin Hajro Planjac, ''Lepe i ružne reči''– Mirjana Đapo, ''Eko bonton i Saobraćajni bonton za djecu i omladinu'' – Planjax, ''Na krilima mašte'– Grupa autora, ''Zlatna ljubičica''– Zehra Isić, ''Ljubicica i Cicak'' – Zehra Isić, ''Ljeto na prozoru'' – Nura Suljkanović, i mnoge druge plakate, albume sa samoljepljivim sličicama, kalendare, priče po nizu slika i sl.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti